Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Lilian mötte Svante

/
  • Regiondirektören Svante Lönnbark och ledarskribenten Lilian Sjölund diskuterar regionens resor till San Francisco.
  • Regiondirektören Svante Lönnbark och ledarskribenten Lilian Sjölund diskuterar regionens resor till San Francisco.

Helahälsinglands politiska redaktör Lilian Sjölund blev bjuden på kaffe av regiondirektören Svante Lönnbark. Det blev ett samtal om bland annat regionens resor till San Francisco.

Annons

Mötet direktsändes på Helahälsingand.se och GD.se. Lilian Sjölund har sedan ett par år tillbaka kritiserat regionen och Svante Lönnbark för de resor som politiker, tjänstemän och läkare gjort till det amerikanska vårdföretaget Kaiser Permanente i Kalifornien. Hon menar att de är dyra och onödiga.

Se mer: Nu smäller det: Lilian Sjölund vs Svante Lönnbark

Svante Lönnbark inledde mötet med att berätta om varför Region Gävleborg rest till San Francisco. Han hävdar att de är en viktig del i att förbättra tillgängligheten till vården och höja vårdens kvalitet i länet. Kaiser Permanentes arbete med sammanhängande journalsystem, teamarbete och fokus på patienten imponerar och är något regionen vill lära sig av.

– Vår avsikt är inte att kopiera Kaiser Permanente rätt av, utan att hitta godbitarna. Det är klart att man kan säga att det här är sunt förnuft, men det är svårt att genomdriva den här typen av förändringar när vi har flera tusen anställda, säger Svante Lönnbark

Det är så långt 122 representanter från regionen som rest till San Francisco, Lilian Sjölund ifrågasätter antalet.

– Allt det här låter väldigt bra och det är nog ingen som ifrågasätter Kaiser Permanentes förträfflighet. Men den stora frågan är varför har så många fått resa och varför så många resor?

Läs mer: Sjölund: Hälsingar protesterar, hälsingar har fått nog!

Svante Lönnbark förklarar.

– Det är en väldigt bra fråga. Det vi vill åstadkomma är en kulturförändring, något av det besvärligaste man kan företa sig. Vi vill inte att patienen bara ska ses som ett objekt på operationsbordet, utan som en människa vi har ett gemsant ansvar för. Tillräckligt många måste få se vad det här handlar om och skapa en egen bild. Det räcker inte att vi har en eller två profeter, utan en kritisk massa som kan skapa den förändring vi vill göra, säger han.

Lilian Sjölund hävdar att diskussionen om patienten i fokus finns i hela vårdsverige och frågade om det inte finns exempel på närmare håll att studera.

– SKL:s tidning Dagens Samhälle gjorde för ett par år sedan ett långt reportage om hur Kaiser Permanente besökte vården i Jönköping och lärde sig hur de jobbade där. I Skaraborgs län har man applicerat hela Kaiser Permantente-modellen, hade det inte varit enklare att åka till något av de ställena i stället?

Svante Lönnbark hävdar att det är mer komplicerat än så.

– Det är en förenklad bild. Jönköping har tidigare än oss samarbetat med Kaiser Permanente och genomför vissa delar av deras modell, men inte hela. I Skaraborg, som till här Västra Götalandsregionen, har man lyckats genomföra vissa bitar, men för att få hela bilden måste man se det på plats i San Francisco. Vi har i Sverige haft en oförmåga att få vården av patienten att hålla ihop på det sätt som Kaiser Permanente gör.

Läs mer: Sjölund: Men så svara då, herr regiondirektör!

Mer läsning