Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket snö på måndag – sedan kommer snökanonen: "Vi kan vänta stora snömängder"

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för snöfall under måndagsdygnet. Men enligt Forecas meteorolog blir det snökanon först på tisdag – och onsdag.

Annons

Det har fallit en hel del snö över Hälsingland under söndagen. Och enligt SMHI:s varning kommer det att komma ännu mer på måndag.

– Ja det ser ut att hålla i sig, snöfallsområdet kommer ligga kvar under hela måndagen. Det kan vara ganska kraftigt snöfall och till och med tillta fram till på måndag morgon, säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Är det en snökanon?

– Nja, det ligger ju ett snöfallsområde kopplad till en front. Och vinden förstärker snöfallet så det blir effekten av en snökanon. Men det är egentligen en vanlig frontnederbörd men den blir förstärkt vid kusten. I och med att det är ostliga vindar så blir det väldigt kraftiga snöfall där.

Läs även: Vädervarning – upp till tre decimeter snö i Hälsingland under måndagen

Efterhand under måndagen väntas vinden bli mer nordostlig och snöandet kan då avta en aning under natten mot tisdag.

– Men sen fortsätter det på tisdagen och då är det läge för en mer "riktig" snökanon. Så vi kan nog vänta stora snömängder under tisdagen och delvis även under onsdagen.

Hur säker är den prognosen?

– Det har funnits med i modellen ett bra tag, så jag skulle säga att det är ganska säkert. Sen är det ju oklart med snömängderna, med snökanoner är det alltid stora lokala variationer, säger Maria Jönsson på Foreca.

Så hur mycket snö har vi att vänta i Hälsingland då?

– Fram till måndag kväll, alltså de närmsta 24 timmarna, allmänt 15–20 centimeter i Hälsingland, men närmast kusten skulle det kunna komma upp mot 30 centimeter.

Senaste nyheterna direkt i mobilen – ladda ner vår app här:

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons