Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Multiutbildad utvecklingsdirektörska hitta resursslöseriet

Landstingets nye utvecklingsdirektör är både läkare, ingenjör och ekonom.
Med sin unika profil ska Staffan Gullsby förhoppningsvis hitta smartare arbetssätt som kan spara miljoner i vården.

Annons

Hans uppgift är att sprida det tänkande som från början kommer från Toyotas bilfabriker, lean production. Det handlar om logistik, att hitta flaskhalsar och tidstjuvar i vårdprocesserna.

– Egentligen är det inga konstigheter. Det handlar bara om strukturerat sund förnuft. På ortopeden i Lund har man sparat miljonbelopp bara på att organisera förråden på ett bättre sätt, säger han.

Staffan Gullsbys "velighet" innebar att han under studietiden parallellt läste både till läkare och till ingenjör med inriktning på logistik.

– Jag visste inte vad jag ville bli, Under min AT- och ST-tid som läkare började jag sedan läsa enstaka kurser i ekonomi. Fast jag inte tänkt det, hade jag till slut också en magisterexamen.

Staffan Gullsby blev röntgenläkare och har arbetat på sjukhusen både i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs. För drygt ett år sedan blev han chefläkare inom Division Diagnostik.

Lean production-filosofin praktiseras än så länge bara vid ett fåtal ställen inom vården i Norden.

– Gävleborg har en fördel jämfört med andra landsting, eftersom det finns ett starkt intresse både från högskolan och näringslivet för att samarbeta kring de här frågorna.

Staffan Gullsby blev imponerad av den analys några studenter förra året gjorde av urologen och vårdkedjan vid akuta höftledsfrakturer.

– Det svåra blir att implementera det här tänkandet. Det är som att sluta röka. Man vet att det är bra att sluta, men man har under många år skaffat sig vanor som är svåra att bryta.

Staffan Gullsby vill redan före sommaren välja ut några verksamheter där landstinget ska dra igång utvecklingsprojekt utifrån lean-tänkandet.

– Det arbetet får sedan stå modell för andra verksamheter.

Mer läsning

Annons