Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mottagningar för unga läggs ner

(Uppdaterad 20:23) Verksamhet för barn och handikappade läggs ner i Söderhamn och Sandviken – trots motstånd från oppositionen och splittring inom majoriteten

Annons

Verksamheten ska koncentreras till Gävle, Bollnäs och Hudiksvall.
Beslutet ska ge besparingar på 10 miljoner kronor.
När ärendet behandlades av landstingsstyrelsen var det bara Vänsterpartiet som sade nej till nedläggningen av mottagningarna för barn- och ungdomssjukvården, BUS, samt barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.
Nu sa hela oppositionen nej till nedläggningen av BUP.
Kristdemokraterna, Sjukvårdspartiet och partilöse László Gönczi anslöt sig till Vänsterpartiets nej till nedläggning av BUS.
Alla gick med på förändringarna för habiliteringen, syncentralen och hörselhabiliteringen.
Den långa debatten handlade nästan bara om BUP. Verksamhetschefens presentation i landstingsstyrelsen ställdes mot den skrivelse där tio läkare hävdar att förändringen innebär stora försämringar både för patienterna och personalen.
– Presentationen i landstingsstyrelsen känns nu som en skönmålning. Efter det har vi fått veta mer, sa oppositionsrådet Stig Zettlin (SVP).
– Det finns bra delar i det här förslaget. BUP kan bli mer specialiserat om primärvården tar ett större ansvar, men det har de inte möjlighet till än. Förslaget saknar helt patientperspektiv, sa oppositionsrådet Patrik Stenvard (M).
Oppositionsrådet Alf Norberg (V) tyckte att frågan ska hanteras på samma sätt som majoriteten nu vill göra med den strategiska planen. Primärvårdens borde utvecklas innan specialistvården centraliseras.
Landstingsrådet Tommy Berger (S) upprepade flera gånger att BUP klarar av att ta emot sina patienter även efter en centralisering. De är inte beroende av stöd från primärvården.
Tommy Berger hävdade att en koncentration kan innebära både en besparing och en kvalitetshöjning när större personalgrupper med olika kompetens samlas på färre orter.
– Tillgängligheten för vissa patienter blir sämre när de måste åka längre. Det finns risk för att en del inte utnyttjar den hjälp som erbjuds, om den finns längre bort. Men hembesök är en metod man använder redan i dag.
Yvonne Kardell (C) konstaterade att unga i Nordanstig redan har lika långt till BUP som Söderhamns unga får om de måste åka till Bollnäs.
Efter debatten fanns det ledamöter i majoriteten som ville återremittera ärendet. Mötet ajournerades för interna överläggningar inom majoriteten, men när det blev dags för omröstningen röstade de ändå för nedläggningarna.
Tommy Berger fick med ett tillägg i beslutet. Förändringen ska utvärderas nästa höst.

Mer läsning

Annons