Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mötet med rockgiganterna

/
  • Mats Hansson med boken om AC/DC där han berättar om sitt möte med den då okända gruppen

För några veckor sedan kom boken ut om AC/DC första turné i Sverige 1976. HT:s reporter finns med i boken och berättar om sitt möte med de som senare blev hårdrockslegendarer.

Annons

– Egentligen så är det helt sjukt, där stod jag 1976 runt ett barbord i Höllviken tillsammans med AC/DC. Jag var 18 år och journalistvolontär med stort intresse för musik, säger Mats Hansson.

Läs mer: Mats Hanssons krönika om mötet med rocklegenderna

AC/DC hade en scenshow mellan dansbanden Mathz Ronnies och Chinox. Efter konserten träffade Mats Hansson alla bandmedlemmarna vid sidan av dansgolvet. Dansbanden var den egentliga huvudattraktionen och alla väntade på att dansen skulle fortsätta. Ingen brydde sig om AC/DC där vid sidan av dansgolvet, utom Mats Hansson. Det skulle ta 33 år innan han fick veta hur unik han var.

– Jag blev uppringd av en person 2009 som höll på att skriva en bok om AC/DC:s första turné i Sverige. Han sa att de hade letat igenom allt om turnén i Sverige. Jag var den ende som hade gjort en intervju med gruppen.

De spelade inte bara på dansbanor i mindre orter utan också i Stockholm och Göteborg. Kanske var det dansbandsomgivningen som gjorde att ingen uppmärksammade hårdsrocksgruppen från Australien. Det är lätt att förstå när det på affischen från Cortina Vinbergs i Falkenberg står mogen dans till Jigs, och något i mindre text scenshow direkt från Australien AC/DC.

Gruppen var mycket intresserad av vad Mats skrev fast de inte kunde svenska. De bad honom skicka några tidningar. Efter en tid kom det ett tack i form av en signerad LP-skiva.

Mats Hansson minns inte så mycket av musiken mer än att det var ganska hög volym.

– Jag fick alltid en fotograf att ta en bild på mig och den grupp eller musiker jag intervjuade. Det finns bilder på mig och Pugh Rogefeldt, Magnus Uggla, Ulf Lundell, Jerry Williams, Boney M, Svenne och Lotta och många flera artister. Men det togs ingen bild på mig med AC/DC. Av någon anledning blev det inte av. Det känns lite surt i dag.

Mer läsning

Annons