Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Momsfusk kan inte styrkas

Utredningen mot den misstänkte företagaren från Norra hälsingland har lagts ner. Han har varit misstänkt för grovt tullbrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll efter handel med mobiltelefoner.

Annons

– Det går inte att bevisa att de har gjort sig skyldiga till brott, säger Lennart Gollard, åklagare på ekobrottsmyndigheten i Stockholm, om norrhälsingen och hans kompanjon.

– För att kunna leda det i bevis och styrka uppsåt hade vi behövt hjälp från främmande stat och det har visat sig inte varit möjligt att få.

Företagaren från Norrhälsingland och hans kompanjon i ett bolag som handlade med mobiltelefoner under 2004-2006 för 2,6 miljoner misstänktes för momsbedrägerier i hundramiljonersklassen. De importerade mobiltelefoner från Förenade Arabemiraten och sålde vidare till Spanien och andra länder i EG.

Tullverket misstänkte grovt tullbrott och försök att undvika momsbetalning i storleksordningen 655 miljoner kronor. Tullverket begärde, och fick då betalningssäkring på 75 miljoner kronor. Senare tillkom moms för ytterligare affärer för 450 miljoner.

Företaget försattes 2006 i likvidation av Bolagsverket.

Norrhälsingen och hans kompanjon från Stockholmstrakten förnekade brott och även momsplikt, eftersom det gällde handel med annat EG-land. De sade sig också ha kontrollerat kundernas registrering.

De överklagade Tullverkets betalningssäkring på 75 miljoner, som gått via länsrätt och kammarrätt, till regeringsrätten där de fick rätt. Förutsättningarna för betalningssäkring fanns, men det krävdes dessutom en stor risk för att företagarna skulle försöka komma undan från att betala, vilket inte fanns här, menade regeringsrätten och upphävde i januari i fjol domen om betalningssäkring.

Efter det lade också åklagaren ned förundersökningen mot de båda företagarna avseende grovt tullbrott. Nu i höst har även förundersökningen mot dem när det gällde grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, lagts ned.

Mer läsning

Annons