Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket: "Måste vara extra vaksamma"

Den terrormisstänkte mannen greps enligt uppgift på ett asylboende. Nu aviserar migrationsministern ökade kontroller på landets asylboenden.
– Vi ska vara extra vaksamma, precis som alla andra i samhället, säger Lars Ulander vid Migrationsverket.

Annons

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) anser nu att det behövs ökad kontroll av vilka personer som hamnar på asylboenden i Sverige.

– De kommer nog att få uppleva en ökad kontroll och ökad polisiär närvaro i vissa fall, för det är klart att vi måste skärpa vår vaksamhet överallt i den här situationen, säger han till TT.

Läs också: Hälsingepolisens nya fokus efter höjd terrornivå – Mer personal i yttre tjänst

Men redan i dag får Säkerhetspolisen mycket information direkt från Migrationsverket. Hittills i år har verket lämnat mellan 300 och 350 ärenden där personen som ansökt om uppehållstillstånd misstänktes kunna utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Det är en trefaldig ökning jämfört med i fjol.

– Det är polisen som står för det brottsförebyggande arbetet. Det ligger inte i vårt uppdrag att göra de kontrollerna. Men de har sagt åt oss att vi ska vara extra vaksamma – precis som alla andra i samhället, säger Lars Ulander, chef vid Migrationsverkets mottagningsenhet i Söderhamn.

Läs också: Uppmaningen efter höjda terrorhotet – Var försiktig på internet

Han exemplifierar med att de en gång upptäckte att en person på ett boende gjorde en kartläggning över andra personer på boendet. Då kontaktade de Säpo.

När en person söker asyl kontrolleras också personens identitet och personen får lämna fingeravtryck som stäms av mot internationella databaser.

Mer läsning

Annons