Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Middag och dans när SPF Hälsingland firade 70 år

/
  • Cirka 70 personer kom till Långnäsparken i Bollnäs för att fira SPF Hälsinglands 70-årsdag.
  • Distriktsordförande Alvar Magnusson hade bjudit in förbundsordförande Christina Rogestam till kalaset.

Sedan 1945 har SPF Hälsingland verkat för pensionärernas bästa. Det firades med 70-årskalas i Bollnäs.
– En riktigt trevlig kväll, säger distriktsordförande Alvar Magnusson.

Annons

SPF Seniorerna bildades som riksorganisation 1939 och har runt 270 000 medlemmar. Cirka 5 500 av dem finns i Hälsingland, fördelade på 16 lokala föreningar.

Det finns SPF-föreningar i alla hälsingekommuner, men inte alltid i tätorterna. I Ljusdal till exempel lades föreningen ned. Ljusdals kommun har dock lokala föreningar i Järvsö, Föne och Färila.

Järvsö är också en av de största i Hälsingland med mellan 600 och 700 medlemmar. Allra störst är SPF Söderhamn med strax över 1 000 medlemmar.

SPF Hälsingland grundades 1945 och har därmed funnits i 70 år. Det firades med middag, musikunderhållning och dans på Långnäsparken i Bollnäs. Tillställningen lockade omkring 70 personer och alla hälsingeföreningar hade representanter på plats.

Kvällen inleddes med att distriktsordförande Alvar Magnusson från Söderhamn hälsade välkommen. Förbundsordförande Christina Rogestam var inbjuden till kalaset och hon delade med sig av pensionärsförbundets historik och tog även upp aktuella problem.

Det är framför allt bristen på äldreboenden som oroar Sveriges pensionärer.

– Äldreboendena har minskat i antal samtidigt som antalet pensionärer ökar. År 2020 kommer behovet av boenden att visa sig snabbt, när 40-talisterna blir 80 år, säger Alvar Magnusson.

Han berättar om hur medellivslängden har ökat i Sverige. När SPF Hälsingland bildades 1945 var medellivslängden för män 68 år och för kvinnor 70 år. I dag är siffran 81 år för män och 83 år för kvinnor. Andelen pensionärer har på 40 år ökat från tio procent av befolkningen till 25 procent.

Allt fler äldre innebär ett ökat behov av boenden.

– Det är oerhört svårt att få plats på ett äldreboende i dag och det har ibland inneburit att personer har vårdats för länge i hemmet. Många är otroligt dåliga när de kommer till ett äldreboende, säger Alvar Magnusson.

Mer läsning

Annons