Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Meteorolog om chansen att få snö innan jul: Det är för tidigt att säga

/

Snön, eller snarare bristen på den, är ett av våra hetaste samtalsämnen just nu. December är den mörkaste tiden på året och många vill ha lite snö för att lysa upp tillvaron.

Annons

För många vägrar den rätta julstämningen att infinna sig utan snö och med två veckor kvar till jul lyser gräsmattorna gröna i Hälsingland. I fjol kom snön dagarna före jul, men hur blir det i år, nu när det slås värmerekord lite varstans i vårt avlånga land?

Väderlekstjänsterna förutspår kallare väder till helgen, men rapporterna om nederbörd är betydligt osäkrare.

Läs också: Snö, is och regn - flera olyckor

– Vi är ganska säkra på att temperaturen kommer att falla och vi vet att det kommer ett lågtryck som beräknas nå in över Sverige på söndag, säger Ian Engblom, meteorolog på väderlekstjänsten Foreca.

– Men det är några dagar till söndag och det är svårt att bedöma hur det lågtrycket egentligen kommer att röra sig, fortsätter han. Kanske kommer det inte alls att beröra Hälsingland.

Foreca levererar prognoser på upp till 15 dygn, men enligt den prognosen är det först dagarna före jul som det finns chanser till minusgrader och nederbörd på en och samma gång. Dessutom minskar chanserna för att en långtidsprognos slår in för var dag.

– När man kommer upp mot 15 dygn är sannolikheten för en prognos ganska låg, säger Ian Engblom.

Rent statistiskt talar emellertid mycket för att det kommer snö före jul. SMHI:s väderobservationer från andra hälften av 1900-talet visar att en snöfri jul bara inträffar en gång på tio år i Hälsingland.

I Sverige böljar mildväder och vinterkyla ofta fram och tillbaka vid jultiden innan vintern hunnit stabilisera sig. Men på senare år har det varit några riktigt snörika jular.

Det behöver nu inte betyda särskilt mycket, då både milda och kalla jular kan komma i perioder på mellan två och fyra år i rad. Precis som en kall jul kan följas av en mycket mild sådan året därpå.

Chansen till en vit jul minskar ju längre söderut man kommer och förutom latituden finns andra faktorer som kan påverka snöchanserna lokalt. Platsens höjd över havet och dess avstånd från kusten eller någon större insjö spelar också roll.

För kommande generationer verkar däremot de vita jularna vara en allt osäkrare ynnest, åtminstone om man ska tro klimatforskarna. SMHI:s forskare räknar med radikala förändringar i framtiden, i alla fall i de södra delarna av landet.

Läs också: Klimatförändringar: Långa värmeböljor och kraftiga skyfall i Gävleborg

Men även här i Hälsingland förändras det. Jämfört med 1900-talet och dess 90-procentiga chans till vita jular, räknar man med någonstans mellan 60 och 80 procents chans redan i slutet av 2000-talet.

Resultatnivåerna varierar eftersom beräkningarna grundas på olika modeller och antaganden om mängden växthusgaser som åstadkommer klimatförändringarna.

Om vi hälsingar får en riktig vykortsjul med snö i år? Tja, det kan ingen statistik i världen ge svar på, det är bara att vänta och se.

Läs också: Snö och is - Så ofta halkar vi omkull

Mer läsning

Annons