Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massvaccineringen ifrågasätts som rätt metod

Var det fel att genomföra massvaccineringen mot svininfluensan 2009?
Ett tungt namn inom Vårdsverige efterlyser nu en oberoende granskning.
– Jag tyckte redan då att man borde ha kunnat vaccinera mer efter behov, säger landstingets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Annons

Kravet på en oberoende granskning framförs Göran Stiernstedt, infektionsläkare och chef för avdelningen för vård och omsorg vid landstingets och kommunernas samarbetsorganisation SKL.

"Det är hög tid för alla oss inblandade att ödmjukt och prestigelöst ta ställning till vilka lärdomar vi kan dra och ha nytta av i kommande pandemiplanering." skriver han i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Han tar bland annat upp att hundratals barn förmodligen invalidiserades för livet genom sömnsjukan narkolepsi.

Signar Mäkitalo håller med.

– Det viktigaste han skriver är att i potten ligger allmänhetens tilltro till ett av medicinens viktigaste verktyg, vaccinet.

Signar Mäkitalo håller just nu på att skriva ihop en ny pandemiplan.

– Det borde kunna finnas mer flexibilitet i planering. Det var svårt att byta strategi, som när det visade sig att alla inte behövde två sprutor. I efterhand vet vi att man bara hade behövt vaccinera personer upp till 40–50-årsåldern och vissa riskgrupper med brister i immunförsvaret.

Med den hotbild som växte fram under 2009 var beslutet om massvaccinering logiskt, konstaterar Göran Stiernstedt men anser ändå att det ska utredas om det var rätt metod.

– Sverige hade väldigt kort tid på sig att bestämma sig om inköp av vaccin. Det fanns bara tre alternativ, inget vaccin, till halva befolkningen eller till hela. Jag tycker att det borde finnas fler alternativ, säger Signar Mäkitalo.

Mer läsning

Annons