Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångmiljonregn över asylföretag i Hälsingland

Två hälsingeföretag tar sig in på listan över asylbranschens största.
Kulthammar AB och Hewal har hittills i år fakturerat Migrationsverket 48 miljoner kronor för sina verksamheter i Järvsö och Delsbo.
Toppar listan gör Bert Karlsson, som tagit över asylverksamheten på Alfta Quren.

Annons

Aftonbladet har granskat de 30 företag som tjänar mest pengar på flyktingmottagandet i landet. Hittills i år har de fakturerat 851 miljoner kronor för tillfälliga asylboenden.

Läs även: Bert Karlsson tar över i Alfta

Totalt har Migrationsverket betalar ut 1,47 miljarder kronor till privata företag i den här branschen.

Störst är entreprenören och före detta Nydemokraten Bert Karlssons Jokarjo AB, som bland annat driver verksamheten vid Alfta Quren sedan några månader tillbaka.

– Det har exploderat. Vi räknar med 400 miljoner i omsättning i år och över en miljard under nästa år. Vid årsskiftet kommer vi ha runt 60 boenden, säger Bert Karlsson till Aftonbladet.

Hewal Fastighets AB som driver asylboende i Delsbo har hittills i år fakturerat drygt 20,5 miljoner kronor. I fjol omsatte företaget närmare 33 miljoner, med en vinstmarginal på 18 procent.

Läs även: Tjänar miljoner – på bostäder åt flyktingar

Den andra stora hälsingeaktören är Kulthammar AB i Järvsö. Företaget femdubblade sin omsättning mellan 2013 och 2014. Hittills i år har företaget skickat räkningar på 27,5 miljoner kronor. Företaget vinstmarginal var i fjol 11,63 procent.

Ägaren Leif-Ivan Karlsson har fått hård kritik från boende på Kulthammar under året eftersom varken verksamhet eller lokaler har hållit måttet. För lite mer än en månad sedan fick föreståndaren Kjell Roos sparken.

TV+TEXT: Bert Karlsson om övertagandet av Alfta Quren

Mer läsning

Annons