Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Månggifte inget för Gävleborgscentern

Centern i Gävleborg vill inte kalla sig ett liberalt parti.

Distriktsstyrelsen säger nej till flera av de kontroversiella punkterna i förslaget till nytt idéprogram.

Annons

Centerpartiets distriktsstyrelse samlade under torsdagskvällen partikretsarnas synpunkter i ett yttrande till partistyrelsen.

– Jag tycker vi var rätt eniga. Det är CUF-arna som helst vill ställa sig bakom programgruppens förslag, men de accepterar vårt yttrande, säger distriktsordförande Magnus Svensson.

Gävleborgsdistriktet vill ta bort hela det stycke som tolkats som att partiet vill tillåta månggifte. Distriktsstyrelsen lutar emot att skolplikten bör finnas kvar, istället för förslagets idéer om lärplikt.

Stycket om fri invandring ska skrivas om eftersom det väcker fler frågor än ger svar.

Tanken med idéprogrammet har varit att göra Centerpartiet till ett tydligare liberalt parti, men Gävleborgscentern markerar "vi betecknar oss som CENTERPARTISTER, vi vill inte sätta etiketter på vår politik".

– Vi står för det frihetliga tänkandet och självbestämmandet, men min erfarenhet från de senaste två veckornas debatt och även tidigare är att det finns så många slags liberalism. Det är bättre att vi säger att vi är centerpartister och med det följer vissa värderingar, säger Magnus Svensson.

Magnus Svensson tycker att distriktet trots allt står bakom kontroversiella delar i förslaget.

– Decentraliseringen lyfts fram på ett sätt som inte gjorts i partiets två senaste program. I dag är det väl också kontroversiellt att fastslå att både stad och land behövs.

Mer läsning

Annons