Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många miljöbrott förblir olösta: "Våra resurser räcker inte till"

/
  • Trots större resurser är det många miljöbrott som aldrig hinner lösas berättar Christina Ronquist.

Olösta miljöbrott och knappa resurser. Så såg det ut för länets miljöutredare för ett par år sedan. Trots att resurserna i dag har blivit större är det fortfarande många utredningar som läggs ned enligt Christina Ronquist, miljöutredare inom länspolisen.

Annons

För två år sedan arbetade två personer med att utreda miljöbrott i hela Gävleborgs län. I dag är det tre heltidsanställda miljöutredare. Christina Ronquist uppskattar att mellan 140 och 170 anmälningar om miljöbrott kommer in i länet varje år, med nedskräpningsbrotten inräknade.

– Våra utredningsresurser räcker inte till för att utreda alla ärenden som kommer in, därför är det extra viktigt att prioritera och använda resurserna på bästa sätt, säger Christina Ronquist, som ändå påpekar att det resursmässigt blivit bättre i Gävleborg.

– Vi har kompetent och utbildad personal som gör bra jobb på miljöbrottsplatsen och som kan göra utredningar med kvalitet, säger Christina Ronquist.

För de flesta miljöbrott är preskriptionstiden fem år

– Vi har inte resurser att påbörja utredningen i alla ärenden när de kommer in, ärendena hamnar då i balanshögen tills någon utredare har tid att utreda dem.

Det innebär att prioritering är en stor del av miljöutredarnas vardag.

– Det är alltid viktigt att prioritera och göra avvägningar så att vi använder våra resurser till mesta nytta för samhället. Vi prioriterar de grövsta brotten och brott där någon medvetet låtit bli att följa miljöbalken och där utredningsarbetet kan ge preventiv effekt, säger Christina Ronquist.

För två år sedan blev färre än hälften av alla miljöbrott utredda. För de ärenden som då hamnade i väntehögen har det blivit svårt att kunna styrka bevis när utredningarna åter tas upp. Ett av de brotten är ett misstänkt miljöbrott i Nore, där miljöenheten i januari 2010 fick rapporter om att farligt avfall grävts ner i marken intill den gamla sågen i Nore.

Bilbatterier, oljefat och kylskåp hade enligt ögonvittnen dumpats i en stor grop. Anmälaren uppgav också att avfall bränts på området, bland annat en husvagn.

Miljöenheten i Ljusdal bedömde i juni 2010 att det fanns risk att det misstänkta avfallet som grävts ner läckte olja och andra miljöfarliga ämnen.

Utredningsåtgärder som platsundersökning, provtagning och förhör utfördes under år 2010. Därefter har ärendet blivit liggande i balanshögen och utredning återupptogs under år 2014. Ärendet blev dock nedlagt i mars 2015. Grunden för nedläggning var att det inte har gått att styrka vem som begått brottet.

– Rent generellt finns det säkert liknande sådana här fall i samtliga Hälsingekommuner, säger Henrik Forssblad, chef för miljöroteln hos polisen i Gävleborg.

Ett annat ärende som legat under en längre tid handlar om Medskogstjärnsbäcken i Hudiksvalls kommun. 2012 lämnades en anmälan in till polisen, misstankar fanns då om brott mot områdesskydd, otillåten miljöverksamhet och avsaknad av tillstånd i två fall.

Fallet har inte prioriteras och ligger just nu i miljöutredarnas balanshög.

Preskriberingstiden för detta fall är fem år och i detta fall skulle det innebära år 2017.

– Det här är ett av de tre, fyra fall som är bland våra äldsta, berättar Christina Ronquist.

Mer läsning

Annons