Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många luras på nätet

Bedrägerier över internet och på olika internetsidor fortsätter att öka i Gävleborg. Det visar statistik från polisen.

Annons

– Min uppfattning är att bedrägeribrotten ökar, vår arbetsbörda ökar hela tiden, säger Anders Samuelsson, chef för enheten grova brott.

Första kvartalet i år anmäldes 170 datorbedrägerier och 163 bedrägerier med hjälp av internet, som till exempel modemkapning och falska hemsidor. Det kan jämföras med 93 datorbedrägerier i fjol under det första kvartalet och internetbedrägerierna låg på ungefär samma nivå som första kvartalet i år. En av anledningarna till den stora ökningen av datorbedrägerierna under början av året är att en större utredning med fall från flera delar av landet sköts av polisen i Gävleborg.

– Det beror lite på hur ärendena registreras också. För att kunna säga exakt vad det beror på måste man gå djupare i siffrorna och kolla på ärendena, säger Håkan Qvist som är utredare på polisen i Gävleborg.

Han upplever att det inte är någon minskning av bedrägeribrotten i länet .

– De bedrägerier där vi kan följa pengarna genom kontonummer är lättare att lösa. Då kan det finnas en möjlighet att hitta en person som har kontot, säger Håkan Qvist.

I polisens statistik syns det en tydlig ökning på bedrägerier mot personer med en funktionsnedsättning. Första kvartalet i år gjordes 75 stycken anmälningar till polisen i Gävleborg, det kan jämföras med de senaste åren då två anmälningar har gjorts under det första kvartalet. Totalt gjordes 28 anmälningar under 2011. Till största del kan ökningen förklaras med att bedrägeribrotten med de falska barnbarnen utreds av polisen i Gävleborg.

– Det viktigaste är att man anmäler brotten. Ju snabbare vi kan påbörja en utredning desto bättre är det, säger Anders Samuelsson.

Mer läsning

Annons