Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många har fått jobb på Samhall i Hälsingland: "Vi jobbar med att utveckla människor"

/
  • Christer Karlsson säger att han lär sig bäst när maskinen krånglar.
  • Jan-Olov Berger tycker att det viktigaste i verksamheten är att hjälpa människor ut i arbetslivet.
  • De här kablarna kommer med största sannolikhet finnas i Volvos nya bilar i framtiden.
  • De glatt färgade bokstäverna på Samhalls logga speglar den glada stämningen i lokalerna.

Under 2015 anställdes 54 personer av Samhall i Hälsingland. Målet med verksamheten är att rusta människor för arbetslivet.
– Jag tycker att det funkar superbra här, säger Christer Karlsson, anställd på Samhall i Söderhamn.

Annons

Samhall erbjuder arbetstillfällen till personer i hela Sverige som på något sätt har svårt att ta sig ut på den ordinarie arbetsmarknaden. I Hälsingland fick 54 personer en anställning på Samhall under 2015. Dessutom fick 60 personer arbetsträning på Samhall. I Söderhamn sker en stor del av verksamheten på industridelen där de främst gör kablage.

Läs även: Samhall rullar allt snabbare

Christer Karlsson är en av de som nyligen fått en anställning på Samhalls kablagetillverkning i Söderhamn. Men han är redan på väg därifrån.

– Jag började jobba här i början av året som maskinoperatör. Jag trivs jättebra. Jag har redan fått jobb som vaktmästare på Trönö IK över sommaren. Men jag kommer tillbaka till Samhall på vintern igen. Jag tycker det funkar superbra här, säger han.

Christer Karlsson kände sig hemma på jobbet väldigt snabbt. Han tror att mycket av det beror på att han fick en fadder i tidigt under anställningen.

– Jag hade en person som hjälpte mig här i början. Det gjorde att jag snabbt lärde känna både människorna och maskinerna. Jag tycker att det är en jättefin gemenskap, säger han.

I Söderhamn tillverkas det kablage åt bland annat Volvo. De ställer väldigt höga krav på sina leverantörer innan de låter någon tillverka kablage åt dem, något som Samhall i Söderhamn har fått göra i sex år.

Läs även: 30-åring visar upp sig

Jan-Olov Berger är produktionschef på Samhalls industridel i Söderhamn. Han ser inte själva produktionen som det viktigaste i deras arbete.

– Vi jobbar med att utveckla människor. Att bygga kablage är bara verktyget. Vårt främsta mål med verksamheten är att rusta människor för arbetslivet. Sen att vi håller hög kvalité på produktionen är bara ett stort plus, säger Jan-Olov Berger.

Just nu expanderar verksamheten väldigt mycket i Söderhamn.

– I och med att Volvo har flera nya bilmodeller som är på väg ut på marknaden har vi redan anställt 10 personer här under 2016, säger Jan-Olov Berger.

Mer läsning

Annons