Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hälsingegårdar försvinner i ny ansökan

Hälsingegårdarna kan tidigast bli världsarv 2012.

Endast 6 av de 20 gårdarna i den förra ansökan är nu aktuella.

– Men vi behöver nog få med några fler gårdar som inte var med förra gången, säger byggnadsantikvarie Ingela Broström på länsstyrelsen.

Annons

 Den här veckan hålls informationsmöten i Ljusdal, Bollnäs och Hudiksvall om nuläget i arbetet med en ny världsarvansökan.
– Från början var målet att bli färdig till den 7 januari. Då hade vi kunnat få ett beslut 2011, men det är inte möjligt, bland annat när vi måste ut och söka nya gårdar, säger Ingela Broström som arbetar med den nya ansökan.

Den förra ansökan gick ut på att berätta om hela hälsingegårdens historiska utveckling.
– Men det var världsarvskommittén inte intresserad av. Det var inte tillräckligt unikt. Istället fick vi starka signaler om att det är interiörerna som är intressanta. Då blir det en helt annan historia som ska berättas. En del gårdar föll då bort direkt, som inte har några interiörer. Vi har nu koncentrerat oss på allmogemåleriets glansperiod 1800-1870.

Ägarna till fem gårdar har i stort sett tackat ja till att delta. Den sjätte har länsstyrelsen inte fått besked från.
Erik-Andersgården i Söderala är en av gårdarna som kommer att finnas med i en ny ansökan. Den används för försäljning, servering, utställningar och kursverksamhet.
– Vill man att det ska bli ett världsarv måste man ställa upp. Säger alla nej så blir det inget, så blir det inget världsarv, säger Erik-Andersgårdens ägare Pär Forssell. För oss är det ju inget problem, eftersom vi inte bor i gården.

Mer läsning

Annons