Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många bilister har för dålig syn – utgör en trafikfara

/
  • Jan-Olov Örn, här med sonen Elias Örn, tycker att många onödiga olyckor borde kunna undvikas om bilister kollade synen oftare.
  • Linda Hansdotter som precis hade varit hos optikern, tycker att bilister bör göra en synundersökning vart fjärde år.

Var sjätte bilist på våra vägar utgör en trafikfara – för att de ser för dåligt.
Och en av tio svenska bilförare har så dålig syn att de inte skulle få ta körkort i dag.
– Det är uppseendeväckande, säger Bilprovningens Cecilia Blom Hesselgren.

Annons

Ett syntest med 1 896 bilister visar att var sjätte bilist i landet är en trafikfara, eft­ersom de har en så nedsatt synskärpa att de börjar se oskarpt redan på en till två meters håll.

Läs också: Vanligaste anledningarna till att körkortet dras in

Undersökningen, som delvis har genomförts i Hälsingland, visar också att 11 procent, var tionde bilist, hade en så dålig synskärpa att de inte bara utgör en trafikfara – de skulle inte ens klara dagens synkrav vid ansökan om körkortstillstånd.

Synbesiktningen, som undersökningen kallas, är ett samarbete mellan Bilprovningen och företaget Synoptik.

– Förhoppningsvis leder resultatet av undersökningen till att fler bilister tar ansvar för sin och andras säkerhet i trafiken, inte bara genom att besikta bilen utan även genom att regelbundet kontrollera sin syn, säger Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren.

Ett annat problem är att insikten om att det är lite si och så med synen är dålig hos bilförarna själva. Nio av tio bilister tycker själva att de har tillräckligt god syn för att köra bil.

– Synen förändras gradvis och många inser inte hur stora synfel de faktiskt har. Har man haft felfri syn hela livet skaffar man kanske bara ett par läsglasögon när man blir äldre, utan att kontrollera hur synen förändrats på långt håll, säger Helene Hjertberg, chefsoptiker på Synoptik.

Hon konstaterar att det är upp till bilförarna att ta sitt ansvar. De måste kontrollera synen själva.

Läs mer: Han har kört buss i Hälsingland i 25 år: "Ibland undrar man hur vissa har fått sina körkort"

– Sverige har i dag inte obligatoriska syntester för bilister, inte ens när vi förnyar körkortet, vilket gör att allt för många kör med trafikfarlig syn, säger Helene Hjertberg.

Frågan är hur problemen kan lösas? Synbesiktningen försöker uppmärksamma frågan och påpeka behovet av att kontrollera sin syn oftare. Även bilisterna verkar tycka att synen bör kontrolleras mer regelbundet. Undersökningen visar nämligen att nio av tio bilister vill att Sverige inför synundersökningar i samband med körkortsförnyelsen. Sju av tio tycker att bilister ska undersöka synen vart tredje år eller oftare.

Linda Hansdotter är en av alla bilister i Hudiksvall och har själv dålig syn. Hon anser att synundersökning bör införas vart fjärde år för bilister.

– Det är vansinne. Jag blev förvånad när jag förnyade mitt körkort att de inte behövde göras någon synundersökning. Jag vet själv att jag ser ofantligt dåligt i mörkret så jag låter helt bli att köra när det är mörkt ute.

Mer om trafiken: Fler har blivit av med körkortet i år

För att undvika onödiga olyckor tycker Jan-Olov Örn att synundersökning bör vara obligatoriskt när man förnyar körkortet.

– Man behöver inte vara gammal för att synen ska bli sämre, det kan ju hända när som helst i livet. Jag tycker att det vore vettigt att införa synundersökning åtminstone när man förnyar sitt körkort.

Vill du veta hur trafikläget ser ut, kolla då in vår nya app. Ladda ner den här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning