Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäktig skoteråkning på Grönland blir film: "Det var otroligt spektakulära vyer"

/
  • Ett av Patrik Berglunds bästa minnen från Grönlandsresan var de bedövande vackra vyerna, särskilt när han hoppade. Här gör han en så kallad stepdown, med staden Nuuk i bakgrunden.
  • Patrik Berglund, till vardags lastbilsförare i Sundsvall, räknas till landets toppåkare i sin gren. I framtiden hoppas han kunna försörja sig som freestyleåkare och köra shower både i Sverige och utomlands
  • Öronbedövande vackert när hela gänget drog ut på tur.
  • – En dag tog vi med oss pistmaskinen upp i bergen och byggde en jättestor lekplats, skulle man kunna säga, med massor av olika hopp.
  • Patrik Berglund gör en Seatgrab indy. Den dagen kom även mycket folk som bodde där. – De var väldigt nyfikna och undrade vad det var för tok vi höll på med.
  • Det blev många meter film som togs hem till klipprummet.

– Väldigt få människor får uppleva det som vi gjorde och det vi såg – utsikten över bergen och snövidderna – turerna över glaciärer och frusna fjordvatten. Man tar sig bara dit med skoter egentligen. Det var otroligt spektakulära vyer, särskilt när man hoppade.

Annons

Patrik Berglund från Sundsvall är skoterfrälst sedan barnsben och när han för några år sedan kom in på freestyle, att utföra olika hopp tio meter upp i luften, blev han helt fast. Det var hans grej helt enkelt. Därför måste han nog ha trott att han drömde och var på väg till skoterhimlen när han fick erbjudandet att komma med och utforska skotermöjligheterna på ställen där man normalt inte kör så mycket skoter. Resmålet var Grönland och hans sällskap skulle bestå av nio andra extremåkare, varav många var hoppkillar precis som Patrik.

– Allihop är skoterprofiler i Sverige. Jag tvekade aldrig att säga ja, jag tyckte det skulle bli jättekul att prova på att utforska ön och köra trick i snöhopp, jag kör ju mest i ramp annars, säger Patrik.

Äldre reportage: Se den lysande skoterfilmen

Att det blev just Grönland är för att man inte åker skoter där på samma sätt som man gör i Sverige. Där rör det sig mest om transporter, men även de kan ibland kallas extremåkning, säger Patrik, eftersom det kan handla om att klättra med maskinerna uppför branta, isiga backar. De har heller inte samma tekniska åkning i skogen som vi har, eftersom de saknar skog.

– De utmanar inte terrängen på samma sätt som vi och det har heller ingen annan före oss gjort med skoter på Grönland, säger Patrik.

Mer om skoter: Veteraner jämförde muskler

Målet med resan var att den skulle resultera i en dokumentärfilm, så under två veckor gjorde skotergänget utflykter till en massa olika ställen för att få ihop material. Dagsturerna blev verkligen en upplevelse utöver det vanliga.

– När vi först kom dit var det halvstorm och regn, alla bilar till exempel var igenfrusna och översnöade. Det här är kaos, tänkte jag. Men när vi sedan fick se landskapet ... Det är svårt att beskriva, men det var hur coolt som helst. Allt var så enormt stort. Havet och fjordarna påminde om Norge, men det var så mycket större.

Det var annorlunda och lite klurigt för Patrik att ta sig fram också.

– Jag åker kort maskin och så här i efterhand förstår jag att jag skulle haft en längre, bara det att ta sig fram var svårt. Min skoter är inte byggd för den mängden snö eller branta backar.

Grönlänningarna är ju kända för att ha så många ord för olika sorters snö. Var snön speciell tycker du?

– Ja den var annorlunda. På vissa ställen var det hårt, som skare, och plötsligt blev det fluffsnö och sedan jättelöst eller djupsnö, men ändå kompakt. Det var svårkört. Det var några i gänget som sa att det var ungefär som i Kanada eller Alaska – kompakt med olika lager. Med sådan sorts snö blir det större lavinrisk, men vi hade utrustning med oss för det, i fall något skulle hända. Och vi tog det väldigt försiktigt.

Försiktig kanske inte är rätta ordet när man ska beskriva Patrik Berglunds sport, där man hoppar ungefär tio meter upp i luften med den tunga maskinen för att under en cirka tjugo meter lång flygtur utföra olika trick, volter bland annat. Men det var en hoppshow som var ett av de bästa minnena han tar med sig från ön:

– Vi tog med oss en pistmaskin och byggde hopp. Det var otroligt spektakulära vyer, särskilt när man hoppade. Och det var kul att se grönlänningarnas reaktioner när vi gjorde våra hopp, de hade aldrig sett något liknande.

Filmen, som just nu håller på att klippas färdigt, heter Exploring the snow, och är tänkt att rikta sig till en bredare publik och få fler att intressera sig för skotersporten.

– Man ska inte behöva vara toknörd på skoter för att tycka om den. Den handlar om så mycket mer än om själva körningen – det är mycket fokus på själva resan och det runtomkring.

Och det roliga behöver inte vara slut i och med att filmen har premiär den 10 december i Uppsala.

– Nej, det är tänkt att bli en serie filmer, så kanske åker vi iväg till ett nytt land redan den här säsongen. Vi har tänkt på Japan. Men just nu känns det svårt att toppa upplevelsen från Grönland. Dit åker jag gärna tillbaka, det uppfyllde alla förväntningar med hästlängder!

Läs även: Marcus blir racingproffs i USA

Mer läsning

Annons