Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makeup-artisten skapar rätta Halloweenkänslan

/
  • Lotta Nygren Widell har skapat halloweenstämning.
  • Rosor fästs i håret och är det sista
  • Lotta Nygren Widell är säker på ansiktsmålningar. Här målar hon en
  • En tredimensionell spindel träder fram. Formen skapas av ljusare partier och vita små prickar.
  • Det är viktigt att dokumentera för Lotta. Bilderna läggs ut på hennes hemsida och facebooksida.
  • Ett litet skelett ska växa fram, konturerna ritas först med kajalpenna.
  • Strax klart, de sista ska skuggas fram sedan är målningen klar. Ett bra råd är att ta på maskeradkläderna innan målningen.
  • I helgen är det stor risk eller chans att ni får påknackning på er ytterdörr. Bus eller godis är en amerikansk tradition som har fått fäste i Sverige de senaste 20 åren.
  • Höstlika färger till ögonen sedan är det svart och vitt som är

Halloween är här med tända ljus, urkarvade pumpor och plastspindlar i nät.
Lotta Nygren Widell ser ljuset i höstmörkret när hon ansiktsmålar.
– Den här amerikanska traditionen blir bara större och större, både barn och vuxna tycker om att klä ut sig, säger Lotta.

Annons

Lotta är utbildad makeupartist, hösten är en lugnare period för henne då bröllopssminkningar och håruppsättningar mest hör sommaren till. Halloween är en helg då kreativiteten och galenskapen får flöda.

– Av allt man kan sminka så är det kropp och ansiktsmålningar som är det roligaste, säger hon.

Läs även: Ruskiga bakverk till Halloween

För att få inspiration använder hon sig ofta av bilder, men låter det vara en start i skapandet. Sedan får hennes konstnärliga ådra pulsera.

– Jag vill bli nöjd, jag känner att det alltid går att göra lite till, men när jag målar barn gäller det att vara snabb och beslutsam.

Ansiktsfärgerna som används är vattenbaserade och giftfria, de kan köpas på nätet. Enklare varianter finns på leksaks och skämtaffärer. Penslar i olika storlekar och en svart kajalpenna är en bra start, menar Lotta och grundar ansiktet med vit, täckande färg.

Bildextra: Läskig inspiration inför Halloween

En mexikansk "sugar skull" ska målas fram. Det är den populäraste och trendigaste beställningen Lotta har nu till helgen. Det är en vackrare och detaljrikare skelettmålning.

– När tjejer går på maskerad vill de helst vara något fint eller snyggt, säger Lotta.

Hon väljer gult och orange till ögonen med tanke på hösten. De svarta skarpa detaljerna målas med stadig hand och en tunn pensel. Det blir ett konstverk till slut som toppas med röda plastrosor som fästs i håret.

– För att öva använder jag modeller eller min egen hand, säger Lotta.

Om man känner sig obekväm med en helansiktsmålning ska Lotta visa hur man gör en tredimensionell spindel som kryper fram på kinden. Hon börjar med att måla kroppen svart, sedan benen. För att skapa den runda formen använder hon sig av ljusare grå för att få fram formen på spindelns kropp och ben. Nätet är svart.

– Jag använder mer vatten nu och tunnar ut den svarta färgen för att kunna göra spindelns skuggor. Det är bra att ha en bild att måla av, för att det är svårt att se det tredimensionella när man sitter så här nära, säger Lotta.

Hon avslutar med att sätta några vita små punkter som får fram en glänsande blank känsla.

I mungipan ska det rinna blod. Det finns på tub, både som torrt och flytande. Lotta väljer det flytande och penslar dit ett par droppar som sakta själv får rinna och torka – det ser riktigt verkligt ut.

Det lilla skelettet får konturerna runt ögonen, näsan och kinderna målade först med en svart kajalpenna. Sedan penslas vit täckande färg på med bred pensel så det ska gå fort. Det svarta fylls i och då gäller det att koncentrera sig.

– Det är bra att hålla det en bit ifrån ögat för barn är inte vana och det kan lätt kletas ut om det klias, säger Lotta.

Konturerna av skelettets tänder målas på läpparna. För att få fram formen på själva skallen används mörkgrå ögonskugga.

– Den vita grunden måste torka först.

Tips: Här är de tio bästa skräckfilmerna för Halloween

Mer läsning