Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnbarks nya lön: 118 000 kronor

/

Landstingdirektör Svante Lönnbark har fått 3 000 kronor högre månadslön, retroaktivt från april förra året. Hans månadslön är nu 118 000 kronor.

Oppositionsrådet Patrik Stenvard (M) ville inte ge någon löneökning alls.

Annons

Enligt en sammanställning i fackliga SKTF-tidningen är det bara fyra landsting som ger sin landstingsdirektör mer än Gävleborg.

– Det är konstigt att Svante Lönnbark är en av landets bäst betalda landstingsråd, säger Patrik Stenvard.

Landstingsdirektörens lön sätts av landstingsråden Ann-Margret Knapp (S) och Björn Brink (C) tillsammans med Patrik Stenvard.

– Jag gör ingen bedömning av hur väl landstingsdirektören skött sitt uppdrag. Det är majoriteten som måste avgöra om de fått ut det de vill av hans arbete. Jag delar ju inte deras syn på hur landstinget ska ledas och styras, säger Patrik Stenvard

3 000 kronor innebär en löneökning med 2,6 procent.

– Det kan man i sig inte säga är en stor löneökning. Det är mindre än vad andra avtalsområden fick, men med tanke på det kärva ekonomiska läget och att vi står inför en avtalsrörelse, borde man ha lagt sig på ett nollavtal, säger Patrik Stenvard.

Inför 2010 års lönerevision deklarerar oppositionsrådet att han ska driva nollbudet hårdare.

Ann-Margret Knapp (S) blir upprörd över att Patrik Stenvard kritiserar löneökningen.

– Han har ju varit med om en överenskommelse och då tycker jag man ska stå för den.

Svante Lönnbarks höga placering i landstingsdirektörernas lönetopplista tycker hon motiveras av att han gör ett bra jobb och har funnits på sin post längre än flera andra landstingsdirektörer.

Däremot håller både hon och Björn Brink med om att Svante Lönnbark inte bör få någon löneökning för 2010.

– Han har haft en bra löneutveckling och med tanke på hur han ligger nu bör det vara utgångspunkten, men vi måste invänta övriga avtalsrörelsen först, säger Ann-Margret Knapp.

Mer läsning

Annons