Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Licensjakt på varg även nästa år

/

Det blir licensjakt på varg även nästa år även om riktlinjerna för hur den ska gå till ännu inte är klara. Det sade miljöminister Andreas Carlgren vid ett upptaktsmöte i Stockholm inför viltförvaltningsdelegationernas övertagande av ansvar för den regionala förvaltningen av rovdjur.

Annons

Enligt Naturvårdsverkets utredning fungerade vargjakten i stort sett som den skulle. Samarbetet mellan jägare och myndigheter fungerade bra och någon varg av östligt ursprung blev inte fälld.

- En varg för mycket fälldes men då det fanns en viss marginal i tilldelningen blev nu inte skadan så stor, sade Susanna Löfgren som chef på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Susanna Löfgren ansåg att det vore bra att införa någon form av utbildning för vargjägare då det blev många bomskott under årets jakt. Naturvårdsverket tänker även se över användningen av motorfordon i samband med spårning av varg.

Andreas Carlgren lovade att det skulle bli begränsad licensjakt på varg även kommande vinter om tillräckligt med vargvalpar föds i år. Jaktens omfattningen och hur den ska genomföras kommer det besked om då årets jakt utvärderats ytterligare.

Andreas Carlgren vill då bland annat veta om genetiskt värdefulla vargar skyddats tillräckligt, hur många jägare som ska delta i jakten nästa år, om rapporteringen har fungerat och om jägarna har tagit sitt ansvar.

Mer läsning

Annons