Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt pepparkaksätandet börja!

/

Julen är i antågande och i och med det följer också ett godkännande: nu är det fritt fram att trycka i sig så mycket pepparkakor man bara vill. Självklart så blir det ingen jul utan pepparkakor. Pepparkakor och glögg är ju tillsammans med julklapparna huvudingrediensen i julsoppan.

Annons

Pepparkaksätande ska vara en fröjd och då det finns massvis av olika sorters pepparkakor finns det säkert, många som smakar himmelskt, men samtidigt finns det säkert de sorter som du helst skulle ha glömt att du någonsin ens luktat på. För att reda ut vilka kakor som är värda att lägga ut en del av julklappspengarna på samlades en pepparkakshungrig testpanel ihop.
För att få ett resultat med största möjliga vetenskapliga giltighet anordnades ett klasiskt blindtest. Samtliga personer i testpanelen fick tillsammans sätta sig ner runt ett bord och ta på sig ögonbindlar. Sedan serverades i tur och ordning olika sorters pepparkakor. Varje panelmedlem fick sätta betyg på kakan de just ätit och samtidigt försöka sätta ord på de intryck de fick av den under frosseriet.
Pepparkakor har som alla vet olika former, så för att förhindra att panelen skulle kunna känna sig fram till vilken sorts pepparkaka de hade framför sig så bröts den ner till oigenkännlighet. För att stimulera panelen till att känna riktig julstämning serverades också glögg.

Emelie Henningsson, Andreas Andersson, Mattias Bäckman, Sara Ghaffari, Nils Thornberg
Testledare: Johan Henningsson


1 – För julhatare!
2 – Godare än dopp i grytan
3 – Duger väl ihop med en kopp god glögg
4 – Står sig mycket bra mot julens övriga läckerheter
5 – Enastående aromer!
6 – Tomtens val


, ICA Kvantum, 18,90 kr, 300 gram

Betyg: 3/6

Kung Oscar är pepparkakor som utger sig för att vara ”extra tunna, med karaktäristisk smak av ingefära, kanel och kryddnejlika”.

Utlåtande
Kung Oscar var inte en av tespanelens stora favoriter, men inte heller en av de sämre. Sammantaget så var panelen ganska enig om att dess torrhet och avsaknad av smak var de mest framträdande sakerna på minuskontot. Denna pepparkaka fungerar tillsammans med en kopp god glögg i goda vänners lag.

, ICA Kvantum, 57,90 kr, 900 gram

Betyg: 3/6

Arbrås pepparkakor är så nära man kan komma närproducerade pepparkakor i Hälsingland. Dessa pepparkakor är redan mångas förstahandsval och i och med detta var det av yttersta vikt att ”Arbrås stolthet” synades lite i sömmarna.

Utlåtande
Åsikterna om denna pepparkaka gick isär en hel del. Sammantaget får väl utlåtandet bli som följande: Arbrås pepparkakor är på intet sätt dåliga och det finns en oerhörd charm i att de tillverkas så nära oss, men vi låter inte omdömet förmörkas av denna charm och konstaterar att det faktiskt finns ännu bättre versioner av pepparkakan än vad Arbrå kan erbjuda.


, ICA Kvantum, 15,90 kr, 300 gram

Betyg: 5/6

Detta är kakor som började produceras 1929 på ett hemligt recept innehållande kanel, ingefära och kryddnejlika. Just Annas pepparkakor ska också enligt producentens utsago vara särskilt effektiva för att ”snälla till” människor.

Utlåtande
Dessa kakor blev den stora vinnaren i årets pepparkakstest. Detta tack vare den tunna tjockleken, den sköna konsistensen och, självklart, den mycket distinkta smaken av just kanel, ingefära och kryddnejlika. Det enda som hindrar denna sort från att bli tomtens egna val är det faktum att en del av medlemmarna i testpanelen upplevde smaken som lite bränd och konsistensen som degig.


, ICA Kvantum, 300 gram

Betyg: 3/6

En liten uppstickare och samtidigt en modernisering av det kanske lite mossiga pepparkakskonceptet. Medan andra märken skryter med sin starka smak av kanel eller ingefära skryter denna med att den inte har mycket alls av den varan. Som namnet antyder är faktiskt kardemumma huvudingrediensen i denna kaka.

Utlåtande
Det är alltid intressant när barriärer bryts upp och saker som länge setts som omöjliga blir verklighet. Det blev dock ingen succé denna gång. Då kakorna inte smakade som pepparkakor överhuvudtaget egentligen så frammanar dessa ingen större julkänsla hos konsumenten, men är man ett fan av kardemumma är detta så klart en höjdare.

, Göteborgskex, Coop Forum, 29 kr, 425 gram

Betyg: 2/6

Pepparkakor helt enkelt. Fast med en mer framträdande smörsmak.

Utlåtande
Testets bottennapp. Testpanelen hittade inte mycket som var positivt med denna variant. Den var inte god helt enkelt (godare än dopp i grytan, men ändå), smakade alldeles för mycket smör vilket förtog den egentliga pepparkakssmaken.

(färdig pepparkaksdeg)

Betyg: 4/6

Hembakta pepparkakor… kan det bli mer juligt? Ja, om man gör dem HELT själv. Testpanelen köpte inför detta test in en färdig deg som sedan kavlades ut och i denna gjordes det sedan figurer av alla de slag. Då panelen lekt färdigt gräddades pepparkakorna i ugn.

Utlåtande
Hembakta pepparkakor är lite svårare att bedöma än de andra provade sorterna då det egentligen finns så mycket mer än bara själva smaken att bedöma när man pratar om dessa. Det är mysigt att baka och när rummet är fullt av mjöl och pepparkaksdoft då känner man att julen är i antågande. Men här skulle vi hålla oss till smaken. Dessa kakor blev faktiskt en av de större favoriterna för panelen. Konsistensen var något som fick tummen upp, men även den personliga smaken som endast kan fås i hembakta pepparkakor hyllades. När vi ändå är inne på pepparkaksdeg måste detta utlåtande avslutas med ett citat från testpanelen. ”Varför ska man göra pepparkakor när sådan här deg är så god som den är?” Värt att tänkas på!

Mer läsning

Annons