Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ulander vädjar till kommunerna: Vi behöver fler platser

/
  • Lars Ulander, chef för Migrationsverkets mottagningsenhet i Söderhamn.

Antalet människor som behöver någonstans att ta vägen innan de får plats på asylboenden ökar dramatiskt och nu vädjar Lars Ulander på Migrationsverket till kommunerna om mer stöd.

Annons

Det akuta läget för människor som söker skydd i Sverige trappas upp ytterligare och nu vädjar Lars Ulander, enhetschef vid Migrationsverket i Söderhamn, till kommunerna.

– Senast i går morse ringde man från Malmö och sa att man hade sju fulla bussar på väg norrut utan destination. Man vet inte var man ska göra av alla människor, därför måste kommunerna ta mer ansvar för att inhysa dem.

Läs mer: "Visst har vi tid, råd och möjlighet att hjälpa"

När kommunerna nyligen fick uppdraget att inventera evakueringsplatser kunde de lista en lång rad byggnader i Hälsingland som skulle finnas att tillgå. I realiteten har man dock hittills inte möjliggjort för akut mottagande på många av dessa platser. Det handlar bland annat om skolor, idrottshallar och liknande, samt andra tomma lokaler som kan nyttjas tillfälligt av människor som väntar på plats i ett asylboende.

– Vi behöver fler evakueringsplatser omgående, annars kommer vi vara tvungna att sätta upp tält. Jag har förståelse för att kommunerna är frustrerade, men lokalerna finns ju. Det här handlar om hur man jobbar med frågan. Man kanske inte har insett att det innebär en stor möjlighet för kommunerna att ta emot de här människorna, det är inte bara en belastning, säger Lars Ulander.

Läs mer: Migrationsverket hemlighåller listor på boenden för asylsökande

Läs mer: "Det har aldrig varit så pressat som nu"

Mer läsning

Annons