Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ferm gripen för nytt bankrån

En av landets mest kända brottslingar, 63-årige Lars Ferm, tidigare Lars-Inge Svartenbrandt, greps på torsdagsmorgonen i Värmland misstänkt för bankrånet dagen före i Säter. Lars Ferm har kallats Sveriges farligaste man och har under en tid bott i Arbrå och Bollnäs.

Annons

Lars Ferm greps vid 6-tiden tillsammans med en kvinna i en bil på riksväg 62 vid Råda utanför Hagfors. Ungefär samtidigt greps en tredje rånmisstänkt i en lägenhet i Hagfors. Gripandena kunde ske sedan polisen i Dalarna tillsammans med nationella insatsstyrkan sökt efter rånarna i skogarna i såväl Dalarna som Värmland.
Polisen utesluter inte att flera personer var delaktiga i rånet och på torsdagsförmiddagen pågick ännu olika insatser för att hitta eventuella medhjälpare och de vapen som användes vid kuppen.

40 år i fängelse
Det är inte känt om något kortare förhör hållits med de gripna. De kommer troligen att föras till polisen i Falun senare på torsdagen.
Det var vid lunchtid i onsdags som två män med automatvapen trängde sig in i Swedbanks kontor i Säter och tilltvingade sig en summa pengar. De flydde efter kuppen i en bil som senare hittades övergiven på en skogsväg en knapp mil från Säter.
Med hjälp av flera vittnen till bankrånet stärktes misstankarna om att en av rånarna var Lars Ferm. Han anhölls i sin frånvaro och jakten sattes in efter honom och hans kumpaner.
– Det var minst två, troligen tre personer som rånade banken, säger Dalapolisens informationschef Stefan Dangardt till TT.
Lars Ferm har suttit närmare 40 av sina 63 år i fängelse. Han har under flera årtionden klassats som en av landets farligaste förbrytare och hans lista över begångna brott är lång. Genom åren har han varit inblandad i många uppmärksammade brott och rymningar.


Skadade poliser
Bland de mer omskrivna var rånet mot postkontoret på Döbelnsgatan i Stockholm hösten 1979. Han genomförde kuppen tillsammans med en kamrat. Båda var beväpnade med automatkarbiner och bar gummimasker som föreställde Elvis Presley och John Travolta.
Under flykten sköt de 19 skott mot en polisbil. I bilen åkte tre poliser som skadades allvarligt. Ferm och hans kumpan tog även under flykten sju personer som gisslan.
Dagen före rånet hade Lars Ferm varit inblandad i ett dubbelmord på Kungsgatan i Stockholm.
Lars Ferm åtalades senast i januari i år för försök till grov stöld alternativt grovt hemfridsbrott, narkotikabrott och knivinnehav.

Den 63-årige Lars Ferm, tidigare känd som Lars-Inge Svartenbrandt, har kallats Sveriges farligaste man och har under en tid bott i Hälsingland. Genom åren har han varit inblandad i många uppmärksammade brott och rymningar.

Några av de senaste domarna gällde bland annat skottlossning mot poliser i Linköping sommaren 1999 och ett rån mot Systembolaget i Söderhamn 2003, då en person togs som gisslan.

I januari i år åtalades han åter, misstänkt för försök till grov stöld alternativt grovt hemfridsbrott, narkotikabrott och knivinnehav.

TT

Mer läsning

Annons