Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larm från Norrland – då är det allvar

/
  • Sjöräddningen bogserar en båt till hamn. Ett vanligt uppdrag som de frivilliga sjöräddarna utför fler gånger varje bårsommar.

Sjöräddarna längs hälsingekusten har gett sig ut på ett 50-tal uppdrag under årets båtsäsong. En tydlig trend är att norrlänningar gärna försöker själva innan man larmar.

Annons

Testa dig själv: Vad kan du om båtliv?

Svenska sjöräddningssällskapet har tre räddningsstationer längs hälsingekusten: RS Söderhamn, RS Hudiksvall och RS Lönnånger. De förfogar över fyra räddningsbåtar (två i Hudiksvall och en i Söderhamn respektive Lönnånger). Ett 70-tal frivilliga är schemalagda för att ständigt vara redo för räddningsuppdrag. Och det kan ske vilken tid på dygnet som helst.

Henrik Olsson, stationsansvarig på RS Söderhamn, säger så här om vilka som hör av sig till Sjöräddningen för hjälp.

– Precis alla möjliga. Ibland direkt om de har numret i båten, i andra fall blir de kopplade till oss när de ringt 112.

I vilka lägen hör båtfolket av sig?

– Det är vida känt inom organisationen att folk från Norrlandskusten väntar länge innan de hör av sig. De försöker gärna ordna saken själva först. Det är en trend som vi sett. Så när larmen kommer härifrån så vet man att det i regel är allvarligt.

Varför det är så kan man bara spekulera i.

– Man vill inte vara till besvär och så förknippar många kostnader med att få hjälp, tror Henrik Olsson.

Läs mer: Normal båtsommar enligt sjöräddande myndigheter

Men de frivilliga insatserna från Sjöräddningen är lika för alla och alla blir hjälpta utan kostnad. Möjligen tycker somliga att det kostar i prestige att behöva hjälp på sjön.

– Kanske sådant också spelar in. Det här med att en duktig seglare reder sig själv. Här känner ju nästan alla varandra också. Har man fel på grejerna så kanske man ringer till varenda kusin först.

Ibland kan det av den anledningen vara trögt att få reda på den inringades namn och alla är inte heller sugna på att bogseras ända till kaj.

– Det kan vara lite pinsamt att alla på klubben ser. Man löser det helst själv, visst finns det sådana exempel, säger Henrik Olsson.

Hur ser ett typiskt uppdrag ut?

– Att någon ringer för att det blivit något fel på båten. En segelbåt kan ha mastbrott, en motorbåt som lagt av. Man hamnar på drift, kan inte ankra och i visa fall driver man från land. En del ringer sent för att de försökt ordna det själva, andra är smarta och ringer och säger ´'vi har problem' för att vi ska vara redo om de inte lyckas fixa det själva. En annan anledning kan vara att någon saknar någon som gett sig ut på sjön, oftast är det helt odramatiskt.

Urval av insatserna mellan maj och oktober 2015

RS Söderhamn

3 oktober kl 22.18

Rescue Arizona går ut för efter larm från en segelbåt som fått problem i mörkret. Efter 36 minuter hittades haveristen som lyckats ta sig till en närliggande industrihamn. Lyckad insats, räddningsbåten i hamn 00.20.

26 september kl 15.25

Samtal till jourtelefonen om motorstopp utomskärs. Rescue Arizona går mot haveristen, som meddelar att motorn startat. Båtägaren tar sig själv till hamn för att laga motorn och övernatta.

6 september kl 07.18

Rescue Arizona går ut för att hjälpa SOS med en ambulanstransport.

25 augusti kl. 21.00

Misstänkt båtbrand utanför Myrskär, Sandarne. Resue Arizona går ut tillsammans med bår från Räddningstjänsten. Hittar ingen båtbrand och återgår till hemmahamnen. Efter att larmaren ringt igen gick Rescue Arizona åter ut utan att finna någon brand.

6 augusti kl 15.45

Medlem med batteritrassel får hjälp.

5 augusti kl 19.52

Medlem ringer om segelbåt med troliga bränsleproblem. I rejäla dyningar bogserar Rescue Arizona in haveristen till Sandarne båtklubb.

RS Hudiksvall

25 oktober kl 01.48

Larm om fritidsbåt som fått problem med framdrivningen i stark sydsydostlig vind som gör att man driver mot land. Rescue Evert Taube beger mot haveristen, som hinner driva upp bland stenarna innan hjälpen anländer. Med hjälp av kastlina får sjöräddarna över en bogsertross och haveristerna kan tas ombord. Både båt och ombordvarande personer assisteras in till Saltviks trygga hamn där båten säkras och lämnas för genomgång.

13 september kl 01.45

Sjö- och flygräddningscentralen hör av sig om SOS-larm. Misstänkt armbrott på person som fallit illa ute på en skärgårdsö. Rescue Evert Taube med fyra mans besättning, inklusive ambulanspersonal, går till undsättning. Patienten tas omhand av ambulanspersonalen och inom tas vidare till Hudiksvalls sjukhus.

4 augusti kl 18.00

Medlemsassistans till Reffelmansviken på grund av problem med propelleraxeln.

17 juni kl 09.58

Rescue Evert Taube går mot Agön för att söka efter en segelbåt som lämnat Söderhamns gästhamn för att gå mot Nordingrå. Men då ingen bekant eller vän hade hört från båten larmades sjö- och flygräddningscentralen. RS Lönnånger, RS Hudiksvall och Kustbevakningen sökte i olika områden och fann segelbåten på säker plats klockan 11:36.

10 juni kl 10.10

Sjö- och flygräddningscentralen larmar via SOS Alarm om att en person befinner sig ensam ombord på en segelbåt vid Bålsön utanför Hudiksvall. Segelbåten har gått på grund, oklart om den tar in vatten. Tre båtar går ut, Rescue Evert Taube och Rescue Catharina af Marstrand från Hudiksvall, liksom Rescue Gustaf B. Thordén från Lönnånger. Läget bedöms och sedan dras segelbåten loss från grundet. Evert Taube tar segelbåten på släp in till hamn.

17 maj kl 11.56

Medlem hör av sig och önskar assistans in till fastlandet då växelwiren gått av. Rescue Evert Taube går ut och bogserar medlemmen till båtupptagningsplatsen i Reffelmansviken.

RS Lönnånger

13 juli kl 16.55

Mindre båt med motorproblem bogseras från norra Nygrund till Lönnånger.

17 juni kl 16.10

Larm från sjö- och flygräddningscentralen om brand i fritidsbåt utanför Mellanfjärden. Rescue Gustaf B Thorden gick mot haveristen, där det var rökutveckling från motorutrymmet men ingen synlig eld. Fyra personer togs ombord och båten bogserades till Mellanfjärden.

10 juni kl 10.10

Larm från sjö- och flygräddningscentralen om segelbåt som gått på grund nordväst om Bålsön. Både RS Lönnånger och RS Hudiksvall gick ut, konstaterade vid haveristen att det inte fanns läckor. Tamp kopplades i masten och båten drogs loss och Rescue Evert Taube bogserade den till Hudiksvall.

1 augusti kl. 16.02

Larm från skärgårdsö om person som ramlat och skadat sig. Rescue Gustaf B Thorden avgick med 4 mans besättning, samt personal från ambulansen. Allt gick väl.

Källor: Räddningsstationernas webbsidor

Mer läsning

Annons