Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsordförande om Kommunalskandalen: "Helt rätt att hon går"

/
  • Barbro Andersson säger att det är viktigt att inte fler lämnar förbundet.

Efter de skandaler som rullats upp har nu Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström deklarerat att hon lämnar uppdraget i samband med kongressen i maj.
Helt rätt, anser Barbro Andersson som är ordförande för 35 000 medlemmar i Gävleborgs och Uppsala län.

Annons

Kolla in vad medlemmarna tycker i vår megaenkät: Medlemmar kräver fler avgångar i Kommunal

Under onsdagen beskedet om att förbundsordförande Annelie Nordström lämnar uppdraget i samband med Kommunals ordinarie kongress i maj.

Anledningen är att över 10 000 medlemmar lämnat förbundet efter Aftonbladets avslöjanden om nakenshower, lägenhetsaffärer, ett eget vinmärke och en lyxkrog- och konferensanläggning som gått back 350 miljoner kronor. Allt på medlemmarnas bekostnad.

Läs mer: Efter skandalen – Kommunals ordförande i länet kräver kraftiga åtgärder – det är avgörande i hur vi går vidare

Barbro Andersson är ordförande för avdelning Mitt som har 35 000 medlemmar i Gävleborgs- och Uppsala län. Enligt henne var beslutet både väntat och välkommet.

– Det var helt rätt att hon gick. Nu kan valberedningen jobba med att ta fram ett nytt namn fram till kongressen. Det är inte gjort i brådrasket att hitta en lämplig förbundsordförande, säger hon.

Kassören Anders Bergström har redan lämnat sitt uppdrag och förbundsordförande Annelie Nordström är på gång. Vad anser du, kan de övriga ledamöterna sitta kvar?

– Eftersom alla är valda på tre år så ställer de rent formellt sina platser till förfogande på den kommande kongressen. Alla kan alltså bli utbytta, säger Barbro Andersson.

Skulle du själv tacka ja till ett uppdrag i förbundsstyrelsen om du blev tillfrågad?

– Det skulle jag. Jag har alltid gillat övergripande frågor och att dra upp nya riktlinjer och visioner. Men då kommer det inte att serveras "Kommunalt" vin.

Läs mer: Kommunals medlemmar rasar över skandalerna inom förbundet: "Man blir äcklad"

Barbro Andersson säger att hon har skakats av det som avslöjats om Kommunal och förstår att medlemmarna både känner sig kränkta och förbannade. Därför hoppas hon att det åtgärdsprogram som nu har tagits fram kommer att ge rätt effekter.

– Det känns som åtgärderna är bra och att de kommer att kunna återupprätta förtroendet från medlemmarnas sida. Det är i varje fall det jag hoppas.

En av åtgärderna är att förbundet ska se över handelsbolaget Lyran som driver lyxkrogen Metropol Palace i centrala Stockholm och en konferensanläggning i Stockholms skärgård. Bland annat ska en ny styrelse och vd utses.

– Det är jättebra och jag skulle inte bli förvånad om Metropol Palace avvecklades inom kort. Det är också sagt att Lyrans verksamhet inte får drabba vår kärnverksamhet, säger Barbro Andersson.

Läs mer: Efter kommunalskandalen – nästan 10 000 har lämnat – vi stannar om Nordström avgår

Förbundets fastighets- och lägenhetsinnehav och regelverket kring dessa ska också ses över. Dessutom kommer det att bli ett måste att alla följer de regler och policys som tagits fram.

– Det är oerhört viktigt att inte fler lämnar förbundet. Jag oroar mig redan nu för de som gått ur och som står helt oskyddade vid exempelvis en tvist med arbetsgivaren. Det är bara tillsammans vi är starka och kan förändra det som är fel, säger Barbro Andersson.

För henne och de övriga förtroendevalda i Kommunal handlar den närmaste tiden om att fokusera på den kommande avtalsrörelsen. De har många lågavlönade som behöver lyftas och det handlar om förtroende.

– Att de här skandalerna uppdagades inför starten på avtalsrörelsen har gjort det ännu svårare. Det som sitter högst upp ska inte gama åt sig, jag blir fortfarande arg när jag tänker på det.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons