Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa operationsköer i Gävleborg

Sveriges längsta operationsköer finns i Gävleborg. Här får var mer än var tredje patient vänta över 90 dagar på operation.

Annons

Sveriges kommuner och landsting, SKL är nöjda med sin senaste utredning av vårdköerna.

– Det är en positiv trend att fler landsting än i mätningen för januari klarar kraven, sa Göran Stiernstedt, avdelningschef på avdelningen för vård och omsorg på SKL, efter att ha presenterat utredningen.

De landsting som ger sina patienter vård i tid får ta del av den Kömiljard som regeringen och SKL kom överens om i december 2008. Men det går inte bra för alla. Medan övriga Sverige kortar köerna, går Gävleborg mot strömmen och låter köerna stå i det närmaste stilla. Därför får landstinget inte heller ta del av några extrapengar.

Faktum är att Gävleborg faktiskt har det landsting som toppar köernas värstinglista. 39 procent av alla patienter som behöver operation eller annan behandling får vänta mer än de 90 dagar som vårdgarantin utlovar. Det är sämst i Sverige. Rikssnittet är 25 procent.

Andelen patienter som får vänta längre än 90 dagar på en behandling eller operation har sjunkit generellt i landet från 30 till 25 procent från 31 oktober 2008 till januari 2009. I Gävleborg har siffran faktiskt förbättrats också, men med bara 1 procent, från 40 procent till 39 procent.

Den som behöver vård av en specialist i Gävleborg får också ha tålamod. 42 procent av patienterna, två av fem kan räkna med att vänta mer än 90 dagar på vård.

Området öra, näsa hals inklusive hjälpmedel är där köerna generellt är längst, här får varannan vänta mer än 90 dagar. För att få prova ut en hörapparat på Hudiksvalls sjukhus får man vänta längre än 13 veckor 339 personer köar i dag, 213 av dessa har väntat över 90 dagar.

Men också mindre akuta ingrepp får patienterna vänta på. Till exempel köar 74 personer för att göra en operation av hallux valgus, hammartå vid Hudiksvalls sjukhus. De får räkna med att vänta längre än 13 veckor. 36 av dessa har redan väntat längre än 90 dagar.

Mer läsning

Annons