Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på vaccin är över

Nu finns det inga hinder för att inleda vaccineringen av flickor mot livmoderhalscancer.
Redan i januari får 18–19-åringar ett erbjudande och förberedelserna börjar för klassvaccinationer i årskurs fem och sex.

Annons

Även 14–17-åringar kommer att få erbjudandet, men det kan dröja några månader.

– Leverantören säger att det nu finns vaccin så att det räcker till två årskullar och det är mest bråttom med de äldsta flickorna, eftersom effekten blir mindre ju senare man vaccinerar sig, säger Stefan Back, medicinsk rådgivare vid landstingets ledningskontor.

Landstingens gemensamma upphandling av vaccinet mot HPV-virus har dragit ut 1,5 år på tiden. Två olika läkemedelsbolag har konkurrerat. Den första upphandlingen måste göras om och den nya, som blev klar under hösten, överklagades också.

Landstinget hade förberett sig för att göra en egen mindre upphandling i väntan på avgörandet. Nu behövs inte det. Under onsdagen meddelade kammarrätten i Stockholm att den inte beviljar prövningstillstånd. Därmed kan landstingen börja köpa vaccin enligt det avtal landstingen tecknat gemensamt.

Enligt en lag är landstingen skyldiga att erbjuda vaccineringen i skolan för flickor i årskurs fem och sex. Landstinget själv har bestämt att även de flickor som nästa år är 14 till 19 år ska få möjlighet till vaccinering. Den sker då på hälsocentralen.

Mer läsning

Annons