Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på Alfakassans utbetalningar

Anstormningen av nya ansökningar och ett nytt krånglande IT-system har gjort att handläggningstiderna har blivit oacceptabelt långa, enligt biträdande chefen Ulf Björklund.

Annons

Sebastian Svahn från Arbrå anmälde sig arbetslös på Arbetsförmedlingen den 22 december. Samtidigt skickade han in sina blanketter till Alfa-kassan.

När han ringde till Alfa-kassan kundtjänst den 26 mars fick han beskedet att hans ärende fortfarande låg i kö i väntan på att handläggas.

– Var är tryggheten, som man betalar 350 kronor i månaden för undrar Sebastian.

Han ställer sig också frågande till uppgiften på deras hemsida där dt står att arbetslöshetskassorna har rätt att ta ut ränta på den ersättning som betalats ut felaktigt.

– Då ställer jag mig frågan. Kommer jag att få ränta utbetald på ersättning som jag väntar på?

Ulf Björklund säger att han har full förståelse för att folk blir arga och upprivna av att vänta på sina utbetalningar.

– Jag beklagar verkligen. Vi gör allt vi kan för att komma ikapp. Sedan slutet på förra året har vi anställt 50 personer, vilket motsvarar en tredjedel av vår arbetsstyrka. Vi jobbar på lördagar och övertid i veckorna.

– I januari gjorde vi två tusen timmar övertid.

Orsaken till den situation som råder kunde inte förutses menar Ulf Björklund, som procentuellt fått den största ökningen av ansökningar av kassorna.

För Sebastian Svahn är det en klen tröst. Veckorna har gått och den första utbetalningen har ännu inte kommit.

– Det ska inte vara på det här viset men vad kan vi mera göra. Det tar ett tag innan de nyanställda är utbildade handläggare men jag hoppas att vi ska komma ner till acceptabla handläggningstider inom en inte allt för lång framtid. Dessvärre kan man befara att antalet ansökningar inte kommer att minska framöver. Tvärtom, säger Ulf Björklund.

Förutom de 75 000 som är anslutna till kassan blir ett stort antal ungdomar hänvisade till Alfa-kassan för utredning. Det är personer som inte är med i någon kassa, den svaga gruppen på arbetsmarknaden som inte har någon som talar för sig.

– Vi arbetar med den gruppen parallellt med de som är anslutna till kassan, säger Ulf Björklund.

Med flera utbildade handläggare hoppas han ändå att kassan ska kunna korta handläggningstiderna.

Utifrån den handläggningstid som Ulf Björklund talar om borde Sebastian Svahn få sina pengar senast under nästa vecka, drygt tre månader efter att han skickade in sina papper till kassan.

 

 

 

Mer läsning

Annons