Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan för våldsutsatta barn

Våldsbrott mot barn ska enligt lag utredas skyndsamt, men hur snabbt det går beror på var i landet man bor. I Gävleborg är det bara sju av tio våldsbrott mot barn som utreds inom den lagstadgade tiden enligt en rapport från Rädda barnen.

Annons

"Hittills har mitt liv bara handlat om överlevnad". Orden kommer från en 15-årig pojke som intervjuats i Rädda barnens senaste rapport om hur barn drabbas när förundersökningar drar ut på tiden. Enligt lag ska våldsbrott mot barn, som exempelvis misshandel, rån eller sexuella övergrepp behandlas så snabbt som möjligt, inom 90 dagar.

Men i många fall drar det ut på tiden, visar Rädda barnens rapport. I Gävleborg utreds bara 70 procent av våldsbrotten mot barn inom den tiden.

– Det påverkar barnen att bara gå och vänta och vara oroliga. Många känner skuldkänslor och ifrågasätter om brottet verkligen har hänt och de kanske funderar på om de vuxna ska bli arga, säger Margareta Elensky, ordförande i Rädda barnen Gävleborg.

Det är femte gången organisationen följer upp hur det rättsliga maskineriet lever upp till lagkravet. Även om Gävle åklagarkammare inte levererar de sämsta siffrorna i landet, i Sundsvall till exempel utreds bara 54 procent av våldsbrotten mot barn inom 90 dagar, skulle det kunna bli bättre, tycker hon.

– Det skulle ju vara helt fantastiskt för varje dag man kan korta ner förundersökningstiderna med. Det handlar om tryggheten för ett barn att om jag berättar något för en vuxen så tror de på mig och hjälper mig, säger Margareta Elensky.

I dagarna har organisationen haft ett möte med polis och åklagarmyndighet i länet för att diskutera situationen, som hon hoppas ska förbättras. Ett mål som man hela tiden strävar mot, säger även Gävle åklagarkammares chefsåklagare Patrik Säflund.

Samtidigt menar han att det oftast finns naturliga förklaringar till siffrorna.

– Man kan tänka sig att det görs en anmälan men att det inte går att få tag i personen som kan misstänkas för brottet, och när det exempelvis kommer en anmälan från socialtjänsten eller Migrationsverket om ett brott som begåtts utomlands så kan det vara svårt att utreda det inom 90 dagar, säger han.

Samtidigt säger ju lagen att ni ska utreda våld mot barn inom den tiden?

– Kravet är inte absolut, tidsfristen får överskridas om det är motiverat. Oftast är det ju ärendets karaktär som gör att man inte kan hålla tiden, säger Patrik Säflund.

Att alla våldsbrott mot barn ska kunna utredas på under 90 dagar tror han är svårt att klara.

– Vi följer ett mått på genomsnittlig tid mätt i dagar, och där ligger vi på 68 dagar. Sen finns det ju givetvis de som går fortare, men att alla ska utredas på under 90 dagar kan vara svårt.

Mer läsning

Annons