Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet söker stöd hos regeringen

Länsstyrelsen och Region Gävleborg ska begära extra pengar från regeringen för att utöka insatserna mot varsel och arbetslöshet.
– Vi skriver vårt brev till regeringen med anledning av Ericssons varsel i Gävle, men vi arbetar med fokus på hela länet, säger landshövding Barbro Holmberg.

Annons

Det har nu gått drygt ett år sedan landshövdingen och Per-Olof Svensson (S), Region Gävleborgs styrelseordförande, fick regeringens uppdrag att samordna insatser för att möta varsel och lågkonjunktur.

Uppdraget aktualiserades och vidgades före jul när Ericsson meddelade att de ska lägga ner hela sin verksamhet i Gävle.

– Vi träffade Maud Olofsson redan före jul och gav en bild av situationen i länet. Då var vi tydliga med att vi inte befinner oss i en kris. Det är inte ett krispaket vi behöver, men mer utvecklingspengar, säger Barbro Holmberg.

Först någon gång i mars räknar hon med att ett brev med önskemål om resurser kan skickas till regeringen.

– Vi är en bred grupp som sitter och diskuterar det här, även högskolan, Gävle kommun, och Arbetsförmedlingen. Förhandlingarna vid Ericsson är inte slutförda än och vi förväntar oss att företaget ska vara med och finansiera insatser.

Även om brevet inte är färdigt, handlar det i första hand om att utöka de insatser som startade förra året, framför allt åtgärder för att öka möjligheterna till utbildning och kompetens.

– Högskolan har ju slagit i taket för sina utbildningsplatser. Vi får se vad vi kan göra åt det, säger landshövdingen.

Mer läsning

Annons