Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet rapporterar flitigt om vård i livet slutskede

Landstinget och länets kommuner hör till landets bästa på att rapportera till det palliativa registret.
– I Gävleborg utmärker sig den avancerade hemsjukvården i Söderhamn, säger Inger Malmesjö som ansvarar för kvalitetsregistret i länet.

Annons

Palliativ vård är den som sker i livets slutskede. Det palliativa registret ska genom enkäter visa om patienten och de närstående blivit informerade om situationen och om närstående erbjuds samtal efter patientens död. Patienten får skatta sin smärta och sina symtom. I registret finns uppgifter om tillgången till smärtlindrande läkemedel och god omvårdnad. Registret visar hur många som tvingas dö ensam och hur många som får dö på den plats där de själv önskar.

– Vi är näst bästa län i landet och det ger stora utbetalningar från statens patientsäkerhetspengar. Sammanlagt fem län lyckas att registrera över 70 procent av patienterna i den palliativa vården, säger Inger Malmesjö.

Än vågar hon inte dra några slutsatser utifrån resultaten i registret.

– Men vi arbetar vidare på flera olika sätt. För personalen i Sandvikens kommun ska jag nu bland annat ha en utbildning om efterlevande samtal med närstående. Läkare i hela länet ska utbildas i det samtal man har när det konstaterats att patienten lever sina sista dagar.

Mer läsning

Annons