Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet enas för att rädda Gävle

Landshövding Barbro Holmberg och Region Gävleborgs styrelseordförande Per-Olof Svensson (S) träffade under måndagseftermiddagen näringsminister Maud Olofsson (C) för att beskriva läget i länet efter beskedet om Ericssons nedläggning i Gävle.

Annons

Med på resan fanns Gävles kommunalråd Carina Blanck (S) och kommundirektör Göran Arnell.

Sammanlagt beräknas Ericssons nedläggning innebära att 1 500 personer förlorar jobbet.

Barbro Holmberg och Per-Olof Svensson fick redan förra hösten regeringens uppdrag att samordna insatser i länet för att möta lågkonjunkturen och varselvågen.

Länsstyrelsen och Region Gävleborg, samarbetsorgan för länets kommuner och landstinget, skapade ett samordningskansli som framför allt arbetat med utbildningsprojekt.

En speciell styrgrupp har nu bildats för att hantera Gävle situationen. Där sitter länssamordnarna tillsammans med Gävle kommun, högskolan, Ericsson och Arbetsförmedlingen.

Men det blir tjänstemännen vid det redan fungerande samordningskansliet som ska utföra jobbet.

– Vi kommer att fortsätta med samma arbete som tidigare, att försöka få till utbildningsinsatser. Vi tycker att regeringen nu bör växla upp de pengar länet fått för det, säger Anders Engqvist, en av länsstyrelsens representanter i kansliet.

Han vill inte se det som att länsmyndigheternas fokus hamnar på Gävle nu.

– Det nya är att vi får lika stort fokus på Gävle som på övriga länet. Tidigare har det nästan inte alls handlat om Gävle.

Nu räknar de inblandade med att samordningskansliet behöver finnas kvar under lång tid framöver.

– Det har funnits en diskussion kring om samordningskansliet skulle avvecklas när lågkonjunkturen är över. Vi från länsstyrelsen anser att det här arbetet i någon form behövs ändå. Vi har ju ändå behov av kompetensförsörjning. Arbetslösheten var stor i Söderhamn redan före lågkonjunkturen, säger Anders Engqvist.

Mer läsning

Annons