Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länet blir utan krismiljoner

Gävleborg får inget extraanslag på 120 miljoner kronor för att möta lågkonjunktur och varselvåg.
– Vi kan ändå göra det vi räknat med, men volymerna blir mindre, säger Britt-Marie Edfelt från länsstyrelsen.

Annons

Däremot får Sveriges strukturfonder 745 miljoner kronor mer att fördela, bland annat till utbildning, infrastruktur och näringslivsutveckling.

– Det är nära de 800 miljoner kronor vi påpekat att det skulle bli om EU:s anslag omräknades till elva istället för tio kronor för en euro, säger Britt-Marie Edfelt som arbetar i varselsamordnarnas kansli.

I februari lämnade länets varselsamordnare en rapport till regeringen där de beskriver vilka resurser som redan finns i länet för att möta krisen och vilka resurser som skulle behöva skjutas till.

I rapporten framfördes önskemål om en fördubbling av länets regionalpolitiska medel. Det skulle innebära 120 miljoner kronor. Regeringen lovade besked i samband med den vårproposition som regeringen presenterade under torsdagen.

Men Britt-Marie Edfelt hittar inget sådant anslag i propositionen. Nu räknar hon med att extrapengar tidigast kan komma nästa år.

– Det är bra att regeringen satsar på Yrkeshögskola och Yrkvux, även om jag kunde tycka att det kunde vara mer om man ser till situationen i vårt län. Vi hade tänkt oss att även kunna gå in och själva finansiera yrkeshögskoleutbildningar under några år. Nu blir det kanske bara fyra istället för åtta utbildningar i länet.

Mer läsning

Annons