Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsresor är en stor miljöbov

Landstinget lovar att arbeta för att minska utsläppen från alla resor som organisationen på ett eller annat sätt är ansvarig för.

Annons

Den senaste genomgången, som gjordes 2005, visade att landstinget genererade 123 miljoner kilometer resor per år. Patientresorna stod för hälften, personalens resor till och från jobbet för 40 miljoner kilometer och resorna i tjänsten för 10 miljoner kilometer.

I måndags skrev landstinget en femårig överenskommelse med Trafikverket om att tillsammans arbeta för minskad klimat- och miljöpåverkan samt bättre trafiksäkerhet, hälsa och arbetsmiljö.

Den första åtgärden blir att kartlägga hur resemängden utvecklats. En del hävdar att landstingets nya organisation gjort att personalen oftare nu åker kors och tvärs i länet till olika möten.

Efter kartläggningen ska Trafikverket kunna föreslå passande åtgärder.

– Trafikverket kan inte på egen hand arbeta för att nå de trafikpolitiska målen. Vi försöker samarbeta med landstingen eftersom de är stora arbetsgivare, säger Christoffer von Bothmer på Trafikverket. I den här regionen har landstinget i Västernorrland kommit lite längre.

Samarbetet är egentligen inte nytt. Det fanns även tidigare mellan landstinget och Vägverket, som slogs samman med Banverket till Trafikverket.

Mer läsning

Annons