Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets Hälsoval kritiseras

/
  • Många Hudiksvallsbor har hört av sig till husläkaren Anders Drejare och varit upprörda över Hälsovalet.

Felaktig information, rörigt och svårt.

Så sammanfattar Hudikläkaren Anders Drejare landstingets Hälsovalsprojekt.

Annons

Landstinget har slagit på stora trumman inför Hälsovalet 2010. I slutet av februari fick omkring 155 000 hushåll i Gävleborgs län ett brev med information om hur de kan välja hälsocentral.

Hittills har endast 4 264 personer bytt hälsocentral. Men flera av dessa har missuppfattat den utskickade informationen.

– Blanketterna är felaktigt utformade. Det är många som fyller i dem fel och blir besvikna, säger Anders Drejare, husläkare i Hudiksvall.

Anledningen till missförståndet är informationens utformning. Förutom att lista valbara hälsocentraler har landstinget även inkluderat information om läkare som placeras under "den nationella taxan", som inte ingår i Hälsovalet.

Enligt Anders Drejare är problemet är Hälsovalsloggan finns med även där, och att många då luras till att tro att dessa är valbara.

– Hälsovalet är svårt som det är. Att utformningen dessutom är felaktig får konsekvenser.

Landstingets beklagar om materialet har gjort folk förvirrade. Projektansvarige Robert Hill medger att det har varit svårt att göra materialet lättöverskådligt.

– Om det är så att informationen har missuppfattats är det självklart att vi borde ha utformat den på annat sätt, säger han.

Enligt landstinget har det hittills lämnats in omkring 200 blanketter med felaktigt val.

Mer läsning

Annons