Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets betalningsstrul ska fixas

Landstinget vidtar nu flera åtgärder för att komma till rätta med vårens betalningsstrul.
Patienter ska kunna få frikort innan de betalat.
Inom några veckor ska landstinget också kunna skicka ut samlingsfakturor för en–två veckor åt gången.

Annons

Vid årsskiftet tog landstinget bort möjligheten att betala sina patientavgifter kontant eller med kort. I stället skickar landstinget ut en faktura för varje avgift.

Det har ställt till problem för dem som besöker vården ofta. Högkostnadsskyddet innebär att en patient inte ska behöva betala mer än 900 kronor per år.

Landstingets faktureringssystem känner automatiskt av om patienten har frikort och därför inte ska betala, men hittills har det inte gått att få ett frikort förrän avgifter för 900 kronor betalats in. Fakturor har fortsatt att dimpa ner hos patienter som därför betalat för mycket.

– Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska avgifterna vara erlagda innan man kan få ett frikort, men vi har kollat med vår jurist och kommer nu att stämpla i frikortet redan vid besöket. Skulle inte folk betala så har vi ju vanliga system med påminnelser, säger Måns Kjerstensson, avdelningschef för ekonomi.

Efter önskemål öppnas också möjligheten att betala in 900 kronor i förskott och få ett frikort.

– Det är OK om det sker helt frivilligt, även om inte heller det innebär att man erlagt avgifter.

Egentligen ska patienterna själv få bestämma när de vill ta ut ett frikort, eftersom det gäller ett år från första besöket och man kan veta att man har en tid framför sig med många vårdbesök.

– Men för att förenkla kommer vi nu automatiskt att ge folk frikort när de gjort besök motsvarande 900 kronor. Om de flesta inte är missnöjda med det, fortsätter vi så.

De som betalat in för mycket måste själv ta kontakt med landstinget.

– Men man behöver inte besöka oss enbart för det. Det går att ringa också, säger Måns Kjerstensson.

Mer läsning

Annons