Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget vill hindra privat surfning

Personalen surfar för mycket privat på arbetstid, visar en mätning från förra året.
Nu vidtar landstinget åtgärder.

Annons

Landstingets anställda ska hädanefter tänka till en extra gång innan de går in på populära sajter som Facebook, Blocket eller charterbolagens hemsidor.

Nu har sidorna försetts med "varningskyltar".

Från och med årsskiftet dyker ett meddelande upp när någon försöker komma in på de aktuella webb-adresserna från sin arbetsdator. Sidan är vanligtvis inte arbetsrelaterad, lyder budskapet.

Enligt personaldirektör Margareta Petrusson har de anställda framför allt reagerat mot att Facebook-användandet ifrågasätts.

– Om man ändå behöver använda någon av de här sidorna i arbetet är det bara att klicka vidare. Och vi har inget emot att man går in på de här sidorna på lunchen, på sin fritid, säger hon.

Hon är öppen för en dialog med personalen.

– Vi får se hur det här fungerar nu. Visar det sig att skylten dyker upp för något företag vi har som leverantör, tar vi givetvis bort den.

Nyhetssajter har inte försetts med varningstexten

– Nej, sådana har man behov av i tjänsten.

Tjänstemannafacket SKTF har inte haft något att invända mot åtgärderna.

– Vi tycker det är rimligt med tanke på resultatet man fått i de stickprovskontroller som gjorts, säger SKTF-avdelningens vice ordförande Magnus Gustafsson. Det går ju att klicka sig förbi filtret om man behöver det, men då får man finna sig i att det blir registrerat. Vi inom psykiatrin hjälper till exempel ibland patienter att hitta bostad och de sidorna har fått den här skylten nu.

Mer läsning

Annons