Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget utnyttjar vikarier

Vikarier inom vården i landstinget Gävleborg tas bort från vikarielistorna om de är på väg att bli inlasade.

En medveten taktik av landstinget anser facket och vikarierna.

Annons

Vården inom landstinget kringgår medvetet inlasning av vikarier enligt lagen om anställningsskydd, det påstår drabbade. Om en person arbetat 24 månader ska företaget enligt lag omvandla vikariatet till en tillsvidareanställning. Men istället skickas en förvarning ut till avdelningscheferna, därefter stryks vikarien från listan.

HR-service i Söderhamn, som bland annat handhar personalfrågor åt landstingets, är de som håller koll på vikariernas sammanlagda arbetstid och skickar ut information till avdelningscheferna om de timanställdas situation.

Att landstinget använder informationen för att systematiskt sålla bort vikarier som närmar sig inlasning förnekar personaldirektören Margareta Petrusson. Enligt henne befinner sig landstinget i en situation där de måste göra sig av med övertalighet och att det därför inte skulle vara schyst mot vikarierna att erbjuda en anställning som redan kan vara hotad.

– Jag kan inte uttala mig om enskilda fall. Men det är inte enbart vid 23 månader som cheferna får reda på hur vikarierna ligger till, det sker kontinuerligt. Cheferna måste veta vad deras handlingar resulterar i. Finns det ett behov tillsvidareanställer vi gärna vikarier, säger hon.

Läs mer i lördagens nummer av Hudiksvalls tidning.

Mer läsning

Annons