Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Landstinget tecknar dåliga avtal"

Ambulanspersonal vill spara pengar åt landstinget när de gör inköp på egen hand.
Landstingets leverantör kan till exempel ta 96 kronor för ett förband som går att köpa för 40 kronor.

Annons

Revisionen av landstingets ambulans- och akutverksamhet kritiserar bland annat att enskilda medarbetare själva handlar av leverantörer som landstinget inte har avtal med.

Den förre verksamhetschefen Peter Bergh säger att det finns en speciell kultur i alla "blåljus-organsiationer" där medarbetare tar egna initiativ och till exempel gör inköp som chefen egentligen ska göra.

En ambulansanställd som tidningen talat med säger att de gör det för att spara pengar åt landstinget. Förbandet med en prisskillnad på 40 till 96 kronor är bara ett exempel. Landstingets avtal måste vara dåliga, säger han. Förbrukningsartiklar har blivit ännu dyrare sedan landstinget bytte leverantör.

Lagen om offentlig upphandling är grundorsaken till ramavtalen, men även utan den anser landstingets avtalsdirektör Petter Karlsson att det är lönsammast att teckna centrala avtal.

– Det går att hitta enskilda produkter billigare på stan eller från en annan leverantör, men för hela vårt behov är det billigast att följa det avtal vi skrivit. Det är den volymen vi fått in anbud på. Om vi sedan köper från andra följer vi inte avtalet.

Beställningar från huvudleverantören görs enkelt via webben och varorna kommer med ordinare transport. Petter Karlsson poängterar att det innebär en kostnad också om ett stort antal medarbetare ger sig i väg och gör småinköp på arbetstid.

Mer läsning

Annons