Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget stor vinnare med ny utjämning

Landstinget kan få 200 miljoner kronor mer per år från andra landsting för att täcka sina kostnader.

Annons

Under onsdagen kom förslaget för hur skatteutjämningssystemet för Sveriges kommuner och landsting ska förändras.

Enligt förslaget ska förändringen ske successivt från 2013 och under sex år framåt, men det mesta av omfördelningen sker redan första året.

För landstinget är tillskottet är välkommet, eftersom de närmaste åren bedöms bli ekonomiskt kärva. Det handlar om nästan dubbelt så mycket pengar som det tillfälliga konjunkturstöd från staten som landstinget fick förra året.

– Naturligtvis skulle det vara mycket positivt för landstingets ekonomi, säger landstingets ekonomidirektör Bo Svedberg.  Det här vänder till viss del upp och ner på Landstingssverige. Det finns flera landsting än vårt som kämpat hårt för att hålla ner kostnadsökningarna och ändå inte lyckats nå ett plus.

Syftet med systemet är att omfördela pengar från kommuner och landsting med stora skatteintäkter och låga kostnader till dem som har låga intäkter och höga kostnader, till exempel när befolkningen är äldre.

Ökningen av glesbygdstillägget blir marginell för landstinget. Landstingets bidrag för kollektivtrafiken minskar förhållandevis mycket, men Gävleborg hör till de stora vinnarna när kostnadsutjämningssystemet för hälso- och sjukvård görs om.

– Man tar bort den speciella ersättningen för vårdtunga grupper och det tycker jag är bra, säger Bo Svedberg. Det har visat sig att vissa landsting varit väldigt duktiga på att registrera särskilda diagnoser och jag tycker inte att ett utjämningssystem ska styras av hur mycket man registrerar.

Mer läsning

Annons