Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget planerar för färre personal

/
  • – Det här blir rättvisare, säger personaldirektör Margareta Petrusson om landstingets nya organisation för övertalig personal.

Minst fyra miljoner kronor per år ska landstinget satsa på att snabbt flytta övertaliga från deras arbetsplatser.
Satsningen ska räcka för att hantera ungefär 200 personer per år.

Annons

Landstingsdirektör Svante Lönnbark och personaldirektör Margareta Petrusson har beslutat om ordentligt utökade arbetsuppgifter för landstingets bemanningscentral.

Margareta Petrusson anser att det nya systemet ökar chanserna för att fler ska slippa uppsägning.

– Men uppsägningar kommer det att bli. Det här blir framför allt rättvisare och det är ett sätt för oss som arbetsgivare att sköta det på ett juste sätt. Vi ser att flera förändringar är på gång och tycker det är dags att ta ett samlat grepp.

Landstinget kan genom den nya organisationen också utnyttja de övertaliga resurserna på ett effektivare sätt.

I första skedet ska organisationen ta över dem som blir övertaliga när effektiviseringar av administrationen ska minska personalen med ungefär 100 heltidstjänster.

– Den antagna reviderade budgeten för 2009 uppskattar vi dessutom innebär ytterligare 100 tjänsters övertalighet, säger Margareta Petrusson.

Men organisationen ska också kunna möta andra stora förändringar under de närmaste åren. Den strategiska planen finns med i tidplanen.

Efter fackförhandlingar ute i de olika verksamheterna ska alla övertaliga bli anställda under bemanningscentralen.

De anställda som hamnar inom bemanningscentralen kan sedan bli uppsagda, omplacerade eller uthyrda till andra verksamheter inom landstinget. De kan också under uppsägningstiden användas som vikarier.

Vid rekryteringar, både för tillsvidareanställningar och vikariat, måste verksamheterna anställa dem som bemanningscentralen anvisar, så länge de uppfyller kriterierna för tillräckliga kvalifikationer.

Mer läsning

Annons