Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget lyckas inte med hygienen

Var fjärde sjukhusanställd i Gävleborg missköter handhygienen. Patienterna på länets sjukhus har nu flest vårdrelaterade infektioner i landet.

Annons

Vårdrelaterade infektioner är sådana som kan förhindras genom bättre hygien i vården. Det handlar ofta om urinvägsinfektioner, hud- och sårinfektioner och lunginflammation.

13,2 procent av de inneliggande patienterna på länets sjukhus hade en vårdrelaterad infektion när vårens stickprovskontroll gjordes. Det är den högsta siffran för landstinget sedan mätningarna startade våren 2008.

2008 hade landets landstingsdirektörer målsättningen att halvera infektionerna på två år. Då låg riksnittet på 11,2 procent. Det har sedan dess legat kvar strax under tio procent.

Samtidigt undersöktes också hur väl personalen klarar av att följa vårdens kläd- och hygienregler. 1 118 av landstingets anställda observerades.

Sämst var resultatet när det gäller handdesinfektion före kontakt med patient. Det misskötte var fjärde i Gävleborg.

Bara 57 procent i Gävleborg klarade samtliga basala kläd- och hygienregler. Det ska jämföras med rikssnittet på 68 procent.

Ändå har det skett en successiv förbättring inom landstinget sedan den första undersökningen av hur personalen klarar reglerna. Hösten 2010 fick bara 42 procent av de observerade i Gävleborg helt godkänt.

Mer läsning

Annons