Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget kräver inte in barnskulder

Landstinget slutar att driva in skulder från barn när de blivit myndiga. De ska inte behöva få inkassokrav eller hamna hos kronofogden.

Annons

– Vi kan inte efterskänka skulderna. Det skulle strida mot lagen, men vi låter dem ligga på hög och förväntar oss att det kommer en lagändring, säger landstingsrådet Tommy Berger (S).

Trots förändringen kommer landstinget att fortsätta att flytta över nya skulder som föräldrarna inte betalat när barnet blir myndigt.

– Vi bevakar kravet på föräldrarna tills barnet blir myndigt. Sedan får skulden bara ligga på hög.

Gävleborg hör till de landsting som kritiseras av Barnombudsmannen, BO, för sitt sätt att hantera barnskulder. Drygt hälften av Sveriges landsting skuldsätter barnen istället för deras föräldrar. Enligt BO strider det mot Barnkonventionen.

– Det är lagstiftningen som strider mot Barnkonventionen, säger Tommy Berger.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har skrivit till regeringen och krävt en lagändring. Vid årsskiftet minskade möjligheterna väsentligt för att kunna skuldsätta barn, men lagändringen gäller inte offentliga verksamheter.

Det är en dom från Gävle Tingsrätt som anses prejudicerande. Där fastslås att det är barnet som har skulden och att föräldrarnas betalningsansvar upphör vid 18-årsdagen.

Mer läsning

Annons