Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget hotar lämna larmcentrals-samarbete

Politikerna i landstingsstyrelsen vill ha mer tid på sig innan de säger ja till ett nytt försök att upphandla ambulansdirigering tillsammans med tre andra landsting.
Annars hoppar Gävleborg av samarbetet.
– Hittills har det här hanterats bara på tjänstemannanivå, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Annons

Efter den misslyckade affären med Gävleföretaget OpenCare finns nu ett underlag för ett nytt försök att höja den medicinska säkerheten när ambulanser skickas ut på larm.

Kraven innebär på samma sätt som vid den förra upphandlingen att personalen som tar emot larmen och skickar ut ambulanser ska vara sjuksköterskeutbildade. Läkare ska också finnas att tillgå på larmcentralen.

– Vi har bara gjort smärre justeringar i upphandlingsunderlaget efter vad vi lärde oss senast, säger Roger Westerlund, verksamhetschef för ambulanssjukvården i länet.

Om alla fyra landsting hade sagt ja före midsommar, hade den sista dagen för att lämna anbud kunnat sättas till slutet av augusti. Tanken har varit att en ny entreprenör ska kunna ta över i november nästa år.

Den förbättrade ambulansdirigeringen hade då blivit då nästan 1,5 år försenad,

Men nu kan det alltså dröja ännu längre innan en ny verksamhet kan vara igång, åtminstone om Gävleborg ska vara med.

Ann-Margret Knapp har inga allvarligare invändningar.

– Vi vill flytta beslutet till augusti. Det kanske räcker med något telefonmöte, men det är viktigt att politikerna får tid att diskutera det här och att vi är så gott som överens. Annars får de andra gå fram med upphandlingen och vi gör vår egen.

Mer läsning

Annons