Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget bryter med SOS Alarm

(UPPDATERAD 18:41) Den som ringer 112 vid akuta sjukdomsfall i framtiden kommer att få en bättre hjälp, anser ambulansens länschef Roger Westerlund.

– Bemötandet vid första kontakten med sjukvården kommer att kännas bättre, säger han.

Annons

Trots att SOS Alarm förlorat sitt monopol på att driva larmcentraler i Sverige, har företaget hittills vunnit alla upphandlingar som gjorts.
Nu är det klart att landstingen i Gävleborg, Uppsala, Västmanland och Södermanland istället från och med nästa sommar köper sin ambulansdirigering från Gävleföretaget OpenCare.
– SOS Alarm har ett statligt uppdrag att driva larmnumret 112 och det fortsätter de med, men hädanefter kommer de att koppla vidare alla samtal som gäller sjukvård till Sjukvårdens larmcentral, säger Roger Westerlund.

Den stora skillnaden enligt Roger Westerlund blir att sjuksköterskor med minst tre års erfarenhet av akutsjukvård gör den första bedömningen av vilken typ av transport som patienten behöver, till exempel ambulans, helikopter eller sjuktransportbil.

OpenCare har hittills arbetat med att utveckla IT-lösningar för vård och omsorg. De övervakar bredbandsnät, men har ingen erfarenhet av den slags verksamhet som de nu ska ta över.
Det oroar inte Roger Westerlund.
– De har i detalj fått beskriva hur de ska göra för att klara av det.

Mer läsning

Annons