Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lammen svälte – nu åtalas djurägaren

Flera får och lamm var så magra att de befann sig i ett svälttillstånd när de skulle slaktas. Nu åtalas en fårägare i Hälsingland för djurplågeri.

Annons

Det var när djurägaren lämnade in några lamm och får till ett slakteri 2014 som bristerna uppdagades. Enligt veterinären på slakteriet var fem av djuren så avmagrade att de i stort sett bara var skinn och ben. Ett av lammen vägde så lite som 5 kilo och enligt slaktklassificeringen befann sig flera av djuren i ett svälttillstånd. Normal slaktvikt anses vara 17-18 kilo för lamm och 27-30 kilo för får, enligt veterinären.

Den åtalade djurägaren har i förhör uppgett att djuren fick gott om kraftfoder, hö och vatten varje dag och att denne uppfattat att djuren hade det bra. Ägaren uppgav också att det handlar om en annorlunda djurart, med små får som har en lägre slaktvikt på mellan 10 och 15 kilo. Enligt förhöret kände djurägaren olust eftersom denne aldrig medvetet skulle låta ett djur fara illa.

Djurägaren åtalas av Hudiksvalls tingsrätt för djurplågeri genom att uppsåtligen eller av grov oaktsamhet orsakat sina får och lamm otillbörligt lidande eftersom de inte hade fått tillräckligt med mat.

Mer läsning

Annons