Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarskandalen kan ge bättre koll på gamla synder

Efter turerna kring den danska skandalläkaren i Hudiksvall är Socialstyrelsen nu positiv till ett gemensamt nordiskt register där landsting kan se om personal tidigare prickats eller fått disciplinära straff.

Annons

I maj avslöjade norsk tv att danska kirurgen Johanne Krogh arbetade och utförde ortopediska operationer vid Hudiksvalls sjukhus, trots att hon i Norge förlorat sin rätt att operera efter en lång rad vårdskador.

Johanne Kroghs chefer sa att de var helt ovetande om hennes historia i Norge och att det inte finns möjlighet att kontrollera sådant innan en läkare anställs. Socialstyrelsen får uppgifterna från grannländerna, men lämnar dem inte vidare.

Därför skrev landstingsdirektör Svante Lönnbark och landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) till Socialstyrelsen med önskemål om ett sökbart nordiskt register.

Avdelningschef Anders Pritz svarar nu att Socialstyrelsen är positiv till förslaget. Myndigheten har redan vänt sig till regeringen och begärt att potentiella arbetsgivare inom vårdsektorn ska få tillgång till det svenska register som redan finns över vårdspersonal. Där finns uppgifter om eventuella inskränkningar i behörigheten.

Anders Pritz ser som möjligt att de nordiska länderna kommer överens om att samordna jämförbar information.

Mer läsning

Annons