Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarens kritik mot USA-resorna: "Hittills inte gett något avtryck"

/
  • Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, distriktsläkare från Hudiksvall och även invald i regionfullmäktige för Miljöpartiet, är kritisk till regionens resor till San Francisco.
  • Kaiser Permanentes koncernchef Bernard Tyson har tidigare hyllat vården i Jönköpings län, varifrån Kaiser hämtat inspiration.

Under två år har drygt hundratalet personer från Region Gävleborgs absoluta topp åkt till USA för att utveckla vården på hemmaplan.
Hittills har det inte resulterat i någon förbättring för patienterna, anser distriktsläkaren Ann-Britt Lindmark-Lagerwall.
– Kaiser Permanentes vårdfilosofi finns redan i Sverige, säger hon.

Annons

I ett meddelande på Region Gävleborgs egen hemsida försvarar hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman de många resorna till San Francisco och Kaiser Permanente.

Läs också: Regiondirektörernas USA-resor som alla pratar om – kostat 5,3 miljoner hittills

Enligt honom har resorna efter två år resulterat i åtminstone en konkret förbättring för patienterna i Gävle – familjeläkarjouren har fått flytta tillbaka till akutmottagningen (där den tidigare också låg, innan den flyttades).

Enligt Kjell Norman har förändringen inneburit att distriktssköterskorna kan bistå i patientbedömningar, vilket minskar trycket på akutsjukvården.

Kjell Norman har också framhållit hur nya arbetssätt, med inspiration från Kaiser Permanente, lyckats minska väntetiden för behandling av cancer i urinblåsan eller urinvägarna från 58 till 9 dagar.

De exemplen ger emellertid inte distriktsläkaren och regionpolitikern Ann-Britt Lindmark-Lagerwall mycket för. Hon anser att regionens ledning går över ån för att hämta vatten.

– Kaiser Permanentes vårdfilosofi finns redan i Sverige, och man kan dra lärdomar från organisationer som hämtat inspiration från dem. Till exempel Skaraborgs sjukhus, som har ett samarbete med Chalmers tekniska högskola där inspiration hämtas från Kaiser Permanente, säger hon.

Läs även Sjölunds ledare: Hälsingar protesterar, hälsingar har fått nog!

Enligt Ann-Britt Lindmark-Lagerwall har familjeläkarjouren på Hudiksvalls sjukhus varit placerad tillsammans med akuten i över 30 år. Hon menar dessutom att rutinerna för cancerutredning som Norman hänvisar till har tillämpats sedan årtionden då det gäller utredning av misstänkt bröstcancer.

Det kunde regionens ledning således ha lärt sig på hemmaplan, anser Ann-Britt Lindmark-Lagerwall.

– Enligt mig så är hans exempel inte relevanta, säger hon.

Ett eller ett par besök hos Kaiser Permanente går att motivera, anser Ann-Britt Lindmark-Lagerwall. Men att resa så många gånger som regionens ledning har gjort är svårt att berättiga.

– Även om det inte är en gigantisk summa sett till regionens budget så är det ändå skattepengar som går till det här, samtidigt som så många inom organisationen får uppleva neddragningar, säger hon och fortsätter:

– Det är allt fler inom regionens verksamheter som upplever resorna som provocerande. Och det är illa nog att få allmänheten och sjukvårdspersonalen emot sig. Det är ett jätteproblem.

Patientcentrerad vård är, enligt Ann-Britt Lindmark-Lagerwall, inget som är unikt för Kaiser Permanente. Ämnet diskuteras av i princip av alla vårdinrättningar i dag.

Under Almedalsveckan 2013 passade också Kaiser Permanentes koncernchef Bernard Tyson på att berömma Jönköpings läns landsting, som han besökt några år tidigare.

–  Vi har studerat den bästa vården i många länder. I Jönköping blev vi imponerade av patientsäkerhet och arbetsmiljö [...] Det tog vi med hem och nu har vi de säkraste sjukhusen i hela USA, säger Bernard Tyson.

Läs mer: Regionens chefsdagar kostar miljontals kronor – cirkusartist fakturerade 32 500 kronor för en halvtimmes uppträdande

Tidningen Dagens Samhälle skrev för ett och ett halvt år sedan att Kaiser Permanente hämtat sin inspiration i Jönköping. Och redan 2010 gav tankesmedjan Timbro ut rapporten "Välfärdens svaga länk", där de beskriver hur Skaraborgs sjukhus applicerat och modifierat hela Kaiser Permanente-modellen.

– Det Kaiser står för är i linje med det som vår egen sjukvårdspersonal vill införa, men som har försvårats på grund av den organisation regionen har. Det övergripande målet har i stället varit budget i balans på varje enhet. En multisjuk patient behöver samordnad vård från flera olika enheter, säger Ann-Britt Lindmark-Lagerwall.

Mer läsning