Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare prickas av HSAN

En läkare i norra Hälsingland prickas av HSAN, han bedömde att en pojke stukat foten. Men i själva verket hade pojken fått blodförgiftning. Läkaren skyller på språkförbistringar och stress.

Annons

En pojke i yngre tonåren uppsökte en hälsocentral för att han hade ont i en fot. En röntgen gjordes och den visade ingen fraktur. Ett par dagar senare återkom pojken till hälsocentralen då besvären inte lagts sig. Pojken fick då träffa en annan läkare som ordinerade pojken att ha foten lindad och ta värktabletter.

Mamman till pojken har anmält läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Hon uppger i anmälan att sonen hade hög feber vid läkarbesöket och att han hade ont i både foten och underbenet. Pojken ska även ha haft ont i ett långfinger som svullnat och blivit varmt och rött. Läkaren ska inte ha gjort någon provtagning utan bedömde att besvären berodde på influensa. Dagen efter besökte pojken ett sjukhus. Där konstaterades att pojken hade blodförgiftning.

Läkaren säger att misstagen kan bero på språkförbistringar i en stressad situation. Han motsätter sig att han skulle ha felbehandlat patienten.

Enligt ansvarsnämnden saknar språkproblemen betydelse för läkarens skyldighet att genomföra en riktig undersökning.

 

Mer läsning

Annons